Brinner för att evangelisera

Så länge hon kan minnas har Evelina Holm kallat sig kristen, och nu lever hon för att andra ska få lära känna Jesus.

Att lyssna på Evelina Holm berätta om Jesus är nästan som att lyssna på någon som är nyförälskad, hon bubblar av energi och innerlighet.

– Jag har sett för mycket gott från Honom för att inte kunna berätta om det, utbrister Evelina när hon berättar om varför hon brukar evangelisera.

Och många berättelser har hon. Hennes tro på Jesus är inte något nytt, utan hon säger att den funnits med henne hela livet och att hon väldigt tidigt varit öppen med tron.

– Redan under låg- och mellanstadiet hade jag en levande tro. Folk visste att jag var kristen och jag var inte blyg med det, men framför-allt var det under högstadiet som jag kände en väldig längtan av att berätta om min tro för mina klasskompisar, säger Evelina.

Detta ledde till att hon startade en kristen skolgrupp och började be för sina klasskompisar. Parallellt så läste hon också Bibeln och lyssnade på lovsång väldigt mycket, vilket bidrog till att hon fick en ännu starkare längtan att dela med sig av sin tro som följde med upp i vuxen ålder.

– Jag längtar verkligen efter att få se andra människor möta Jesus. Oavsett om det är på jobbet, på gatan eller hemma hos mig, så vill jag möta människor där de är. Att få dela livet med människor och samtala om tro, säger Evelina.

Den här vardags-evangelisationen har som sagt tagit sig uttryck på många olika sätt, dels genom personligt relationsbyggande med nära vänner och dels genom organisationen Reach, tidigare Pannkakskyrkan, som Evelina är aktiv i. Med dem har hon varit med på flera evangelisationsresor runtom i Sverige under somrarna, och hon säger att det är ett väldigt enkelt sätt att börja för den som kan tycka att det verkar läskigt med att evangelisera för andra.

– Det blir ett väldigt enkelt och avslappnat sätt att göra det på, man delar ut pannkakor och så är det många som undrar varför man gör det helt gratis… Då är det bara att svara att Jesus älskar dem! Det blir väldigt konkret, man bjuder in till mer av ett häng än att gå ut på stan och samtala med vem som helst, säger Evelina.

Men även detta är något som hon har gjort, och Evelina säger att det är lite svårare på grund av att svensk kultur ofta är mer reserverad. Evelina växte upp i Umeå och gick sedan bibelskola i Norge där hon fick möjlighet att åka ut i Europa på missionsresa – vilket bara stärkte hennes kallelse till mission ännu mer. Efter två år i Norge flyttade hon dock hem igen när hon kände att Gud ledde henne till Göteborg – och sedermera Uppsala för att studera på Johannelunds teologiska högskola. 

– Jag kände att jag ville flytta mer norrut. Så även om det inte är jättelångt norrut så är det ändå närmare hem och det går direkttåg till Umeå, säger hon och skrattar.

Fortfarande är det mission i Sverige som ligger henne allra närmast om hjärtat. Evelina upplever att människor i Sverige är väldigt öppna för att prata om andliga frågor, trots bilden av att landet är väldigt sekulariserat.

– Jag tror verkligen att det finns ett stort behov av att prata om detta. Vetenskapen kan inte svara på alla existentiella frågor, och jag tror att många bär på de frågorna – kanske särskilt efter pandemin, när man har tvingats umgås så mycket bara med sig själv och kanske börjar bearbeta livet på ett annat sätt. Just nu vill jag hålla på med mission här – men om Gud kallar mig någon annanstans så följer jag ju det. Sverige behöver verkligen missionärer!