Biniam brinner för barns rättigheter

En av Biniams önskningar är att alla barn kunde få en bra framtid oavsett kön, tro eller varifrån de kommer.

Biniam Mehari är 11 år och går i årskurs fem. Han beskriver sig själv som kreativ, vänlig och lite jobbig ibland, ja, som när han vill prata med sina äldre syskon och de inte är lika intresserade. På fritiden gillar han att spela instrument. 

– Jag älskar musik och att få uttrycka min kreativitet! Jag spelar cello och piano. Och jag fick en keyboard i julklapp, berättar Biniam när vi ses för att prata om kyrka, barns rättigheter och fred. Biniam är med i Betlehems­kyrkan i Stockholm och går till söndagsskolans mellanstadiegrupp. 

– Det är roligt, för om man har frågor om något, till exempel varför gjorde Jesus så och så, då får jag alltid svar. 

Det Biniam tycker är bra med att vara kristen är att veta vart man ska gå här i livet. 

– Jag vill att någon ska vägleda mig, någon som vet vad som ska hända efter det här livet, om himlen och helvetet. Ingen vet utom Gud. 

Biniam har ett stort intresse för rättvisa och hur barn i världen har det. 

– När vissa hör barns åsikt säger de »det är bara ett barn«, men vi är tänkande, levande personer som också vill prata. Så klart ska inte för mycket tyngd läggas på ett barns axlar, men alla barn borde få en röst. Jag som bor i Sverige har rent vatten, får mat på bordet och går i skolan. Men i många andra länder kan barn behöva sluta gå i skolan för att hjälpa till nere på gården. Ett barn borde kunna ha en framtid oavsett vilken kön, tro eller varifrån de kommer. 

När Biniam tänker på fred beskriver han det som vänskap, både mellan människor och länder. 

– Fred är som ett band mellan alla länder, och om ett band klipps så kan hela »ekosystemet« som världen är förstöras. Tänk om det blir fight mellan två länder, då kan landet inte producera lika mycket till andra länder. 

Biniam tycker att konflikter mellan länder liknar bråk mellan människor. 

– Även om vi har olika åsikter så kan vi försöka att låta varandra vara. Vi behöver inte byta åsikter utan vi kan försöka samarbeta, ta ut det som är gemensamt och göra de sakerna bättre. 

Biniam tycker det är viktigt att bekämpa orättvisor. En person kan göra jättemycket skillnad, som att skicka e-post till staten och delta i protester. 

– Man kan alltid försöka hjälpa och stå upp för rättvisa. Tänk så mycket alla kan göra tillsammans runt hela jorden!