»Att fota har blivit en andakt för mig«

Magdalena Sandberg vill sprida ljus och tro med sin fotokonst.

Magdalena Sandberg, till vardags distriktskonsulent på EFS Västerbottens kansli, är en kreativ person som alltid har uppskattat att fotografera.

– För mig är det lekfullt och kravlöst. I andra konstformer blir det sällan eller aldrig så fint som jag skulle vilja, men att fotografera känns enklare. Jag får bara se och försöka fånga det som Gud redan har skapat, säger hon. 

Intresset för foto har växt med åren och tog fart när den analoga semesterkameran ersattes av en digital systemkamera. Sedan några år tillbaka samlar hon sina bilder under namnet »Till tro«, naturbilder som hon trycker på bland annat sidentyg och underlägg. 

– Själva namnet är en lek med orden: till tro eller tilltro. Det är den riktningen jag önskar att mitt skapande ska få ha, både för mig själv och den som ser bilderna. Jag vill visa på att Gud viskar till oss i skönheten runt omkring oss. Att det finns godhet, skönhet, tro och hopp mitt i allt. 

Det susar genom livets strid är en favoritpsalm för Magdalena som hänger med året runt. Fotograferandet i naturen blir ett sätt att lyssna in det stilla suset. En påminnelse till oss att stanna upp och landa. Ett tillfälle att kalibrera den inre kompassen och hitta riktningen framåt. Återkommande i hennes bilder är det fina ljuset och det är ingen slump att det har blivit så. 

– Oftast är det ett vackert ljus som lockar mig ut. Inte minst när solstrålarna glittrar mellan trädstammarna. Det är en väldigt skön form av koncentration att ta en promenad och försöka fånga det som är vackert. För mig har det väl också blivit som en sorts andakt, säger hon. 

En del utställningar har det också hunnit bli och hon har fått fin feedback, bland annat på sina foton tryckta på sidentyg.

– Några damer sa: »Oj, jag har aldrig sett att rallarrosor är så vackra förut«. Jag har uppnått mina mål om jag kan hjälpa till att visa på att deras vardag, att det som hela tiden finns framför ögonen, egentligen är något vackert, som en hälsning från Gud om att vi är älskade och omslutna.