180: Var dag är en sällsam gåva

Vissa psalmer är skrivna för en speciell tid av kyrkoåret eller en viss årstid. Andra fungerar bra hela året. Denna gång vill jag berätta om en psalm som är lika användbar året runt. 

Vi startar ju ofta våra gudstjänster och veckomöten med en psalm eller sång. En psalm jag själv då gärna väljer är »Var dag är en sällsam gåva« (Sv Ps  180), som också har den fördelen att den är enkel att spela. Texten skrevs som en dikt av dansken Mads Nielsen när han var på semester 1917. Kanske var det en dag när solen sken över slätterna och det glittrande vattnet. Nielsen var apotekare till yrket, men han var också en lyriker som gav ut flera diktsamlingar. Hans dikter har gått till hjärtat hos många danskar. Jag känner inte till särskilt mycket om Nielsens diktning, men tänker att kanske var han som vår svenske Atle Burman, som inte heller var författare på heltid, men som blev en mycket läst och uppskattad diktare.

Många sånger talar om livet som en gåva, men knappast någon gör det så enkelt och fint som Nielsen i sina tre korta verser. Med formuleringarna »sällsam gåva« och »skimrande möjlighet« låter han oss känna glädje och förundran över livet. Med gåvan följer samtidigt ett ansvar. Att vara kristen är både att ta emot Guds gåvor och att ge vidare av det vi har fått. Gud förväntar sig något av oss varje dag. Men kraven och ansvaret balanseras mot att vi får leva i Guds nåd och med hans löften. Så växlar också arbete och vila, morgon och afton.

Den vackra melodin har också ett skimmer i sig. Den skrevs samma år av Oskar Bandsberg som var musikledare inom Frälsningsarmén i Danmark. Sången kom först ut i sångboken Lommebok for Unge (Fickbok för unga) och spreds sedan snabbt till andra sångsamlingar. »Var dag är en sällsam gåva« finns dock varken i den danska eller norska psalmboken. Det är förmodligen våra frikyrkliga vänner i Sverige vi främst har att tacka för att den kom med i den svenska psalmboken 1986.