Lina Sandells sånger är slitstarka och populära. Vilken av dem har sjungits allra mest genom historien? Jag gissar Bred dina vida vingar. Denna psalm som andas så mycket trygghet har sjungits på otaliga läger och ungdomssamlingar. Då jag själv var konfirmandledare på EFS Västerbottens läger i Strömbäck sjöng vi den varje kväll i kyrkan.
Lina var 28 år och hade nyss förlorat både sin far och en syster när hon skrev sången 1860. Rubriken var Barnets aftonbön. Den ursprungliga versionen började: »Bred dina vida vingar, o Jesus, över mig och låt din lilla kyckling få gömma sig i dig« och avslutades med en bön för barnets föräldrar. Bilden av hönan som gömmer de små kycklingarna under sina vingar hade inspirerat henne.
Till EFS sångbok Sionstoner år 1889 hade Lina Sandell ändrat texten till en aftonbön för alla åldrar. Raden om kycklingen byttes ut, vilket nog var klokt, men vingarna finns kvar. Även om vi kanske inte så ofta tänker oss Gud med vingar, så är det en biblisk bild. Jesus säger ju att han vill samla oss så som hönan samlar kycklingarna och i Psaltaren 17 finns raden: »göm mig i dina vingars skugga«, en bön som också finns i en av Erik Tillings sånger.
Bred dina vida vingar togs med i Psalmboken 1937. Men då dög inte den fina folkmelodin från Sionstoner, läsarsångerna ansågs generellt ha för låg musikalisk kvalitet. Därför tog man fram en annan melodi som dock inte blev särskilt uppskattad och så blev psalmen inte så användbar i kyrkans gudstjänster. Men på läger, EFS-gudstjänster och frikyrkomöten sjöngs den gamla välkända melodin, som troligen kommer från Skåne.
Denna psalm är inte bara uppskattad bland ungdomar utan den är älskad av alla generationer. Dessbättre fick läsarsångerna en rejäl renässans i 1986 års psalmbok, och då fick de också tillbaka sina rätta melodier. Numera är Bred dina vida vingar även en av de mest önskade psalmerna vid begravningar. Där passar den också så bra, som en psalm vid livets sista afton.
MEST KOMMENTERAT
Hallå där Helena Eriksson …
EFS breddar stödet till Östafrika
Tuff verklighet för återvändare i Irak
Växa upp utan att växa bort
Vem är präst – egentligen? Om det allmänna prästadömet