Liv som förvandlas

För tolfte året i rad samlades EFS:are över hela landet för att se, be och ge till EFS mission den 24 september – en insamling som i skrivande stund genererat drygt 700 000 kronor.

I Kalmar bjöds det på etiopisk pepparsås, i Ansgarskyrkan i Linköping var menyn indisk och i Bjästa åts pepparmackor. Till och med i Etiopien sågs direktsändningen. På många håll ordnades också förbön och samtal om missionen när människor samlades för att se, be och ge, den sista helgen i september.

– Jag tycker att det var extra fint att få höra de personliga vittnesbörden, exempelvis Awekes livsberättelse från Etiopien och att få möta ögonläkaren Daisy från Padhar sjukhus i Indien. Det var uppmuntrande att få möta människorna i projekten och få se hur människors liv påverkas och förändras av EFS mission, säger Bertil Åhman som var en av de som ansvarade för kvällen i Kalmar.

Temat för årets Se Be Ge var »Leva mission« och programmet tog sin utgångspunkt i bibelordet om kärlekens väg: »allt bär den, allt tror den, allt hoppas den« (1 Kor 13:7). Erik Johansson, som var programledare tillsammans med Sofia Svensson, betonade också just vikten av en kärlek som är uthållig och trofast, både i glädje och sorg.

– Vårt uppdrag är att stå kvar, långsiktigt och trofast, sa Erik.

Under programmet fick tittaren följa med till flera samarbetsländer där EFS funnits länge: Somalia, Indien och Etiopien. Det är alla platser som drabbats hårt av olika kriser de senaste åren, men där EFS mission fått vara med och rädda liv och ge människor hopp på ett konkret sätt. Bland annat mötte vi Ifrah och Ousman från Somalia som berättade hur torkan slagit hårt mot den somaliska landsbygden, men hur mobila kliniker och snabba humanitära insatser gör skillnad. 

– Vi är så tacksamma för alla gåvor och böner som bär EFS mission! Det är det här enorma engagemanget som också gör det möjligt för oss att skapa långsiktig förvandling, både i Sverige men också tillsammans med våra systerkyrkor och samarbetsorganisationer i andra länder. Men vår önskan är också att många skulle få uppmuntras av allt fantastiskt som sker. Så, har du inte sett programmet, gör det, säger Dan Woodrow som är insamlingsansvarig på EFS.