Korset bars till Paris

En vandring som skapade uppmärksamhet och goda samtal om Jesus.

Gå för Sverige är en allkristen förening med drömmen att ta ut budskapet om korset utanför kyrkans väggar. Musikern Alf Lax är initiativtagaren och föreningen är formellt ansluten som en EFS-grupp med Mats Nyholm i S:ta Clara som ordförande. Sedan 2019 har gruppen varje sommar gått genom Sverige med ett stort träkors på olika vandringar, och tog i år det stora klivet ut i Europa – »Walk for Europe«, med Paris och Eiffeltornet som slutdestination.

 

– Visionen är att människor ska få se att kyrkan lever och berätta om Jesus. Korset väcker frågor och uppmärksamhet där vi kommer gående, inte särskilt diskret med ett kors på knappa tre meter, berättar prästen Fredrik Weflö, som var med på Östgötavandringen, en av vandringarna som genomfördes i Sverige i somras. 

Fredrik berättar att vandrarna på kvällarna försöker ha offentliga samlingar tillsammans med lokala kyrkor. Under vandringarna får de ofta goda samtal med människor som fångas av synen av det stora korset. 

– Vi hoppas att detta ska få en god spridning att gå med kors i Gå för Sverige. Det viktiga är ju inte vi som går, utan korset och honom som vi vill visa på. Det är också ett enkelt sätt till gemenskap, att gå tillsammans. Det enda som behövs är ett par skapliga dojor och lite matsäck, säger Fredrik.