Gudsmöten under års­konferensen

EFS och Salts årskonferens 2021 genomfördes på ett lyckat sätt trots pandemin. Över nio tusen unika deltagare – fler än någonsin – kopplade upp sig till den digitala konferensen.

Med knappt en månad kvar till EFS och Salts årskonferens behövde ledningsgruppen ta det svåra beslutet att konferensen inte kunde genomföras i Kalmar som planerat, utan att den mestadels skulle behöva sändas från Uppsala i stället på grund av ökad smittspridning. Men arbetsivern och glädjen över att konferensen, med temat »Nu gör jag något nytt, det spirar redan, märker ni det inte?«, gick att genomföra går inte att ta miste på.

– Trots att mycket ändrades i sista stund så har vi aldrig haft så här många besökare på en årskonferens någonsin. Siffrorna uppgår till cirka 9 000 unika deltagare på allt vi sände under helgen, berättar Magnus Widholm, regional missionsledare för EFS Sydöst, och fortsätter:

– Många har hört av sig och berättat om hur Gud har rört vid dem, även fast man inte kunde vara på plats.

Magnus är tagen över att höra vad konferensen har betytt för många och berättar om ett mejl han fick från ett par i Dalarna efter konferensens avslut: »För oss 75+ har webbsändningar varit en kraftkälla under coronatiden. Tänk att ni kunde bryta ny mark med it-teknikens hjälp. Det kändes som att vi deltog på första parkett. Vi ser med spänning framtiden an och vad Herren kommer att göra med EFS, när det nu bryts ’ny mark’. Lovsångsteamet Hope for this nation blev verkligen en frisk fläkt.« 

Kerstin Oderhem, missionsföreståndare för EFS, tyckte också att lovsången och psalmsången från Hope for this nation var fantastisk. Kerstin tyckte att helheten av både musik, predikan och studiosamtal blev fint. Konferensens tema, »Det spirar redan«, var viktigt att förkunna. Många målar bilden av att Sverige är ett hopplöst land och det är omöjligt att bana ny mark för kyrkan. Det håller hon inte med om. 

– Vi fick in många vittnesbörd om att det visst går, och att Gud gör något här och att arbetet inte har stannat upp på grund av pandemin. Ibland ser Guds verk annorlunda ut än det vi tänkte oss. Vi kan förvänta oss en tulpan men få en påsklilja. Men det gäller att öppna ögonen och se att det spirar!

Kerstin är glad över det lagarbete som gjorde konferensen möjlig, både från teamet i Kalmar, och de som befann sig i Uppsala. Speciellt vill hon lyfta fram den uthålliga bönen som föregick konferensen, och som nu kommer fortsätta under sommaren, helt digitalt för de som vill delta. Både Kerstin och Magnus är också mycket glada för interaktionen som fanns på sociala medier, och specifikt på Facebook där allt sändes.

– Jag tycker att vi i EFS har blivit bra på att ge återkoppling. Jag blir så glad över att läsa i kommentarsfältet på sändningarna och det fullkomligt exploderar av uppmuntran, knäppta bönehänder och hjärtan. Det finns ett fint engagemang och människor bryr sig om varandra. Det är väldigt fint, säger Kerstin.