Ett mirakulöst helande

Nea Mustonen har precis staplat ved på gården utanför huset i Laxå. Något som var omöjligt för knappt ett år sedan.

Det skulle dröja sju år efter diagnos innan Nea kunde vittna om detta mirakel. 2013 på våren blev hon diagnostiserad med den kroniska och ärftliga bindvävssjukdomen Ehlers-Danlos syndrom (EDS). 

– När jag fick diagnosen var det som att läsa en instruktionsbok om mig själv. Det förklarade allt som hade hänt i barndomen. Jag var konstant trött och kunde inte hålla samma tempo som mina vänner. Jag vrickade fötterna av att gå på plan mark och fick blåmärken utan vidare anledning. Jag hittade diagnosen själv, efter tips av en sjukgymnast, och diagnosen bekräftades sedan av läkare.

Efter att Nea diagnostiserades var det som en negativ nedåtgående spiral. Hon blev rullstolsburen och sängliggande under majoriteten av sin vakna tid och smärtan var stundvis olidlig, förklarar hon. Sjukdomen var outforskad och saknade behandling, vården bestod i stället av symtomlindring. 

– Allt föll som ett korthus. Drömmen om att jobba på ambulans försvann. Vid 27-årsålder var jag sjukpensionär och jag fick lära mig att acceptera det. Man kan säga att jag förlorade min identitet.

Men mitt i stormen och ensamheten fick Nea tillbaka sin Gudsrelation. Som pastorsdotter hade hon burit med sig en barnatro som tog en vändning i de tidiga tonåren. Hon »gjorde revolt« som det heter och lämnade tron men glömde aldrig de profetiska drömmarna som hon hade under barndomen. Även om hon hade sin familj runt omkring sig och maken Thomas som stöttade henne, var det få som faktiskt kunde ta hand om henne och ge henne det stöd – fysiskt och själsligt – som hon behövde. Nea fick bearbeta sig själv. Ett år efter diagnostiseringen med EDS fick hon personlig assistans och kunde tack vare avlastningen mäkta med att vara mamma några timmar om dagen. 

Den största sorgen var när Emanuel, som är yngst av tre söner, blev diagnostiserad med blödarsjukan. 

– Det var traumatiskt. Vi var tvungna att vara på vår vakt och vi undervisade folk i vår närhet om hur man tog hand om Emanuel.

I samma veva kom de profetiska drömmarna tillbaka – drömmar om himlen och Jesus. Det gav Nea styrka att fortsätta och hon förklarar att drömmarna blev som ett slags uppvaknande. Hon är övertygad om att det var Guds omsorg om henne. Längtan efter Gud kom tillbaka och Nea sökte sig till en församling.

– Jag gick fram för förbön och förebedjaren, en besökande pastor, profeterade att min son skulle bli helad. Jag blev så arg och tänkte: »Det går inte – sjukdomen sitter ju i generna.« Jag skällde på pastorn innan jag lämnade församlingen. 

Kort därpå besökte familjen Karolinska sjukhuset för en hälsokontroll. Läkarna tog nya prover för att skräddarsy Emanuels behandling. Det var ett vanligt läkarbesök tills Nea fick ett samtal. Det visade sig att proverna var normala och läkaren var chockad: »Det går inte till såhär.« 

– Det är min Gud som har helat honom, sa jag. 

Nea var minst lika tagen. Idag är Emanuel åtta år gammal och minns sjukdomstiden väl. Han använder sitt helande som en ingång till att predika om Guds godhet. Han har en sådan självklar barnatro och ändå så mogen, förklarar Nea.

Miraklet påverkade hela familjen och inte minst maken Thomas som blev frälst. När han var ute på promenad med Emanuel fick han plötsligt ett gudsmöte som tog honom ner på knäna. Emanuel som alltid är livlig och pratsam tystnade. Varken Thomas eller familjen blev sig lik efter det.

– Min man var helt förvandlad. Han var nyförälskad och började studera bibelskola på distans. Jag hade en längtan om att få dela mina drömmar med Thomas och nu fick jag göra det. Detta var exakt vad jag behövde, säger hon och fortsätter: 

– Gud talar ju om att vi är hans familj. I ordet familj är det plural och jag tror att han vill att hela familjen ska tjäna honom. Vi har lätt att begränsa Gud till vad han kan och inte kan göra. Det är många situationer i min familj som såg till synes omöjliga ut, men idag kan vi vittna om att Gud förvandlade vår familj – en person i taget.

Alla goda ting är tre. Efter Emanuels helande och Thomas frälsning stod nämligen Nea på tur. Vid det här laget hade hon nöjt sig med familjens helande – en av hennes stora böner var att Gud skulle hela sönerna som alla tre hade ärvt EDS.

– Jag förväntade mig inget trots att jag hade sett Emanuel bli frisk. Jag var så beroende av Gud och så tacksam att jag hade hittat tillbaka till Jesus. Jag ville inte bli frisk om det skulle kosta mig relationen med honom.

Nea hade fått många profetior om att hon skulle bli helad och under kristna konferenser var det vanligt att man ville be för ett tillfrisknande. Sommararrangemanget Boot camp 2020 var inget undantag.  

– Det var en man som bad för mig. I en paus satt jag och pratade med en väninna. Jag frågade henne om hon kunde knuffa mig och när jag reste mig kände jag mig stel. Jag kunde gå 50 meter och använde rullstolen som rullator. Helt plötsligt insåg jag att jag var framme vid kyrksalen. Jag hade gått 200 meter utan någon smärta. Jag tänkte: »Vad är det som händer?« Sedan kom det trappor som jag gick uppför utan problem. Under gudstjänsten satt jag på en vanlig stol vilket jag aldrig gjort tidigare. Jag kunde böja mig ner på knä. Jag var så salig, säger en tydligt rörd Nea. 

Sedan den höstdagen 2020 har Neas stegräkning ökat från blygsamma 500 per dag till hela 10 000 per dag. Läkarjournalen är tydlig: »Det var ett mirakulöst tillfrisknande.« Idag har hon sagt upp den personliga assistansen, arbetar som undersköterska och går bibelskola. 

Hon vill inget hellre än att berätta för alla att Gud helar än idag och vänder sig avslutningsvis till den som läser detta och är i behov av ett mirakel: 

– Gud ser dig där du är, han ser vad du ropar efter och lider med dig. Han kommer att ge dig det du behöver.