Dags för kyrkoval i höst

Kyrkovalet 2017 hade ett valdeltagande på 19,08 % (984 680 röster) – den högsta siffran sedan 1934. Den 19 september är det dags igen.

År 1976 inledde Levi Bergström (S) sitt engagemang i kyrkopolitik och sedan 2013 är han 1:e vice ordförande i kyrkomötet. För att få fler personer att rösta och engagera sig tror Levi att kyrkan behöver bli bättre på att berätta om sin verksamhet.

– Kyrkan vara en stark röst i samhället som förmedlar tro, hopp, kärlek, omsorg och omtanke. Fler skulle behöva inse hur kyrkan arbetar i vardagen – inte bara vid kriser och människors personliga trauman, säger han och fortsätter: 

– Svenska kyrkan är den största medlemsorganisationen och är till för alla. Just därför är kyrko-valet viktigt. Genom valet får alla chansen att påverka vilken kyrka de vill ha.

På kommande uppslag har nomineringsgrupperna fått chansen att svara på några frågor inför kyrkovalet. Levi får därför i denna artikel chansen att lyfta fram några av Socialdemokraternas hjärtefrågor. 

– Vi vill ha en öppen demokratisk folkkyrka. En av våra viktigaste frågor är att all barn- och ungdomsverksamhet ska vara avgiftsfri. En annan viktig punkt för oss är demokratin. Vi vill fortsättningsvis ha direktval till alla tre nivåerna. 

På frågan om EFS roll i Svenska kyrkan svarar han: 

– EFS som förening/rörelse inom Svenska kyrkan kan med sin annorlunda organisation och ideella verksamhet vara en förebild för Svenska kyrkan. Men Svenska kyrkan och EFS har samma grundläggande uppgift.

 

Läs Budbärarens enkät där nomineringsgrupperna presenterar sina ståndpunkter.