Barn har rätt till sjukvård

Vad är »rättigheter«? Dockan Haki från Somalia hjälper till att förklara.

Barnen tittade storögt på mig.  

– Kan vi få hålla i henne? 

En pojke som var extra modig sträckte ut sin hand.

– Hon heter Haki, förklarade läkaren i den vita t-shirten. 

– Det betyder »rättighet«.

Pojken i den röda tröjan skruvade lite på sig. Han tyckte nog att det var ett konstigt namn. Vadå rättighet? Vad är det?

Läkaren som heter Khadar tittade på pojken och log. Han började förklara.

– Rättigheter är något som alla människor har. Rätt till mat. Rätt till rent vatten och rätt att gå i skolan, till exempel.

Khadar satte sig ner på huk och barnen samlades omkring honom. 

Vi befann oss i ett flyktingläger i Somalia. Marken var täckt av sand och luften var varm och torr. De små dammkornen kittlade i ögonen och näsan. 

– Idag har jag kommit hit för att hjälpa alla de i lägret som är sjuka. Alla barn som behöver sjukvård har rätt att få det, fortsatte läkaren Khadar att berätta. 

– Känner ni någon som är sjuk? frågade han. 

Barnen nickade. Det var många i lägret som var sjuka. Eftersom det är torrt i Somalia och inte har regnat på flera år, så finns det nästan inget vatten kvar. Det vattnet som finns är ofta smutsigt och man kan bli sjuk när man dricker det. 

Vi satt där en stund. Barnen pratade om olika sjukdomar och saker som alla människor behöver för att må bra, rent vatten och mat till exempel. Sådant är rättigheter. Sedan var det dags för Khadar och de andra från hjälporganisationen Warsan att ställa iordning sin klinik – en läkarmottagning med sjuksköterskor och mediciner, mitt i lägret. Hela dagen jobbade de där för att alla som var sjuka skulle få hjälp, både barn och vuxna.

Vilka rättigheter känner du till? Finns det rättigheter och behov som är särskilt viktiga? Hur tänker du att vi kan hjälpas åt så att alla människor i världen kan få det de behöver?

Hälsningar från Haki i Somalia