753: Nu är det härligt att leva

Sommaren är en härlig tid för psalmer och en tacksam tid för gudstjänstledare. Det passar alltid att sjunga en sommarpsalm eller två – och vi tycker ju om att sjunga dem! Med psalmtillägget 701–800 fick vi fyra till att välja på. Mest använd av dem är nog Tore Littmarcks fina vandringsvisa Över berg och dal. Mer och mer sjungs också den lekfulla och charmiga Nu är det härligt att leva (Ps 753) av EFS-profilen Fride Gustavsson, präst/pastor, kantor och kompositör från Örnsköldsvik.

Det är inte alltid som en sångförfattare vet att den skriver en psalm. Fride hade några barnsånger i sitt förråd, bland annat Sommarns dörr står nu på glänt, när EFS notutgivningsråd bad honom att sätta ihop ett barnsånghäfte som samtidigt skulle ha lite allålders­känsla. Sagt och gjort, han skrev några sånger till. Texten till Nu är det härligt att leva tillkom vintern 1990 under en sparktur, när han tänkte på sommaren. Men att Fride då skrev en psalm hade han ingen aning om. 

– Nej, det var helt otippat. Men jag tror det var Povel Ramel som sa att »sånger man har gjort är som barn man skickar ut i världen. Men vet aldrig vad det blir av dem …« Man kan väl säga att det här är svensk visjazz, kanske har jag hittat en ton som sitter i den svenska folksjälen. Sen är den ju annorlunda än de andra sommarpsalmerna, ensam i sin stil. Det kan också vara en anledning till att den har blivit populär. Sången är inspirerad av Olle Adolphson, en av mina stora förebilder, berättar Fride Gustavsson för Budbäraren.

Av Nu är det härligt att leva blev det alltså mycket mera än en barnkörsång. En strof lyder »… det är musik som kan få en sorgsen människa glad« och glad blir man verkligen när man sjunger psalm 753. Den är dessutom användbar vid många tillfällen. När jag träffar brudpar vill de ofta ha råd om psalmer. Är vigseln på sommaren tipsar jag bland annat om Frides sommarvisa. Tre gånger i rad har de tagit just Nu är det härligt att leva som slutpsalm – och visst är det ett gott val på en bröllopsdag!