Fredsavtal slutet mellan Etiopien och Eritrea

Det har varit en händelserik sommar på Afrikas horn.
I juli slöts ett formellt fredsavtal mellan Etiopien och Eritrea efter en lång, konfliktfylld relation mellan länderna som kulminerade i att krig bröt ut 1998. Kort efter att fredsavtalet undertecknats besökte Eritreas president Isaias Afewerki Addis Abeba för första gången på över två decennier. Som en följd av ländernas upptinande relation har telefonlinjer och tidigare avstängda vägar öppnats, flygtrafiken har återupptagits och splittrade familjer har kunnat återförenas.

Förhoppningen är nu att även Eritrea ska smittas av den positiva utvecklingen. Landet har präglats av ett auktoritärt styre där invånarna kontrolleras hårt. Cirka 5 000 människor i månaden beräknas fly undan politisk och religiös förföljelse och den obligatoriska militärtjänstgöringen.

Fetsum Natnael är präst i Betlehemskyrkan i Stockholm och kommer ursprungligen från Eritrea. Han gläds åt att läget mellan länderna nu är mindre spänt och ser fram emot den fortsatta utvecklingen.

– Efter flera år av bön och väntan har Gud plötsligt besvarat våra böner och det vi längtat efter ser vi nu ske. Freden mellan de två länderna är en stor möjlighet för Eritrea. Min förhoppning är att den ska leda till utveckling och en förbättrad levnadsstandard för det eritreanska folket.