Årets insamlare i EFS

Martin Nilsson i Uppsala glad vinnare.

Den som känner Martin Nilsson kan enkelt konstatera att han är en värdig pristagare. Detta som följd av hans gedigna och outtröttliga engagemang i Lötenkyrkan i Uppsala, den EFS-förening som ger mest till EFS mission år efter år. I motiveringen går bland annat att läsa: »Det är svårt att hitta någon som slår Martin i insamlingsiver och engagemang«. Jag frågar om hemligheten bakom Lötenkyrkans framgångar:

– En nyckel är att erbjuda flera olika sätt att ge på. Kortgivande har vi haft länge men framtiden är Swish och då gäller det att ta sig tid och hjälpa de som inte kan att komma igång med det. Vi har också haft stora framgångar med vår årliga Höstmarknad, som i år drog in 140 000 kronor på bara tre timmar genom lotterier, café, Etiopisk/Eritreansk mat, bröd, hantverk, konst, böcker, loppis och upplevelser, säger han och fortsätter: 

– Det gäller att hitta aktiviteter när andra än medlemmarna ger, det var man bra på förr när det var auktioner i bönhusen och alla i bygden ställde upp. Det lyckas vi med på Höstmarknaden och även på den Våffeldag vi anordnar som lockar folket i området i stor utsträckning. Även våra bokhyllor drar många utifrån som fyndar bland gamla böcker. Sedan förra marknaden har den till och med maj inbringat 7 740 kronor.

Genom livet har Martin haft ett stort och tveklöst engagemang för EFS och så är fallet minst sagt än i dag. Utöver insamlingsarbetet sjunger han som tenor i Lötenkören, han leder och spelar trumpet i kyrkans blåsensemble, han sitter med i Lötenkyrkan och församlingens internationella missionsgrupp, han är med i mediegruppen, ekonomirådet, samt samarbetskommitén och församlingsrådet. Som om detta inte vore nog för en pensionär så är han volontär i ett arkivprojekt för EFS.

– Jag är född in i EFS och har haft ett hjärta för missionen hela livet. Min far reste runt i Sverige för EFS och berättade om missionen, och min syster har varit missionär i Etiopien. Så det har präglat hela mitt liv. Att nu få jobba i arkivet är som en stor upptäcktsresa där vi hela tiden upptäcker nya saker. Särskilt om bortglömda kvinnliga missionärer. Mycket kunskap har försvunnit med tidigare generationer så nu är det upp till oss att upptäcka det igen och sprida det vidare.

Just att sprida saker vidare till nya generationer är något som han brinner särskilt för. 

– Att lyfta intresset för missionen bland yngre ser jag och Lötenkyrkan som en stor utmaning. Vi måste prata om missionen i gudstjänsterna och inte bara ha särskilda samlingar. Du går inte på en »specialsamling« om du inte har ett intresse, och det måste vi skapa på våra gudstjänster genom berättelser och genom att dela det som våra nuvarande missionärer delar på sociala medier. 

Musiken är ett annat område som han hoppas att EFS ska ta ännu mer tillvara på i framtiden. 

– Jag hoppas att körmusik och instrumental musik får blomma och växa inom EFS. Kanske borde vi starta ett nytt musikförbund? Jag tror mycket på musikens kraft, sånger och psalmer är något vi har med oss hela livet. Dementa som inte kan prata kan rätt vad det är sjunga en psalm – det är helt förbluffande.