»Världen måste ingripa«

SAT-7 manar till bön och insatser efter den förödande explosionen i Beirut.

Över 100 människor har dött (red. anm. 5 augusti), tusentals människor har skadats och hundratusentals människor har tvingats lämna sina hem efter den massiva explosion som skakade Libanons huvudstad Beirut i början av augusti.

George Makeen, programchef på EFS samarbetspartner SAT-7:s arabiska kanaler, befann sig på kontoret i Cypern, cirka 240 km från Beirut, när det small. 

– Hela Cypern hörde explosionen. Vår personal är säkra, men SAT-7-studiorna i Beirut har mindre skador. Vi befarar att katastrofen kommer att lämna landet i djup trauma, säger George Makeen. 

Explosionen orsakades av ett högexplosivt ämne som förvarats i en lagerlokal vid stadens hamn under sex år, och den drabbar ett redan ekonomiskt och politiskt pressat Libanon, förklarar Makeen. Han nämner splittringen som finns i landet där enskilda religiösa och etniska grupper strävar att ta hand om sitt eget folk i första hand. Många fattiga familjer lever redan under svåra omständigheter och konsekvenserna av explosionen kan vara överväldigande. 

– Världen måste ingripa, säger Makeen och poängterar att Libanon är ett demokratiskt och liberalt land i Mellanöstern – med religiös frihet och ett öppet politiskt klimat. En modell som han menar att världen måste värna om.   

– SAT-7 vill vara en hoppfull men inte naiv kristen röst. I den här tiden vill vi möta det libanesiska folket i deras sorg och smärta, samtidigt som vi hedrar myndigheter och bekämpar korruption.

Redan dagen efter explosionen, 5 augusti, bjöd SAT-7 in det libanesiska folket till ett direktsänt program från kontoret i Beirut. Programmet hette Libanon – smärta och hopp och strävade efter att ge tittarna en klar bild av läget samt att stå med de drabbade i bön.

Det kristna satelittevebolaget startade även en bönekedja på sociala medier för landet, politikerna och människorna som hade drabbats av explosionen.  

Miljontals tittare i Mellanöstern och Nordafrika nås av SAT-7:s sändningar. EFS är sedan många år samarbetspartner med SAT-7 och bidrar därmed till att sprida evangeliet i en region där kristen mission länge har haft stora utmaningar.