Reformer orsakar oro i Etiopien

Trots de framsteg som Etiopien gjort sedan den nya regeringen tillträdde med premiärminister Abiy Ahmed i spetsen har landet den senaste tiden präglats av upplopp och våldsamheter.

De många reformer som i rask takt vidtagits av den nya regeringen har i vissa fall orsakat oro och ilska, i september togs till exempel beslut om att välkomna tre tidigare terrorlistade oppositionspartier och dess ledare tillbaka till landet. Ett av partierna var Oromo Liberation Front (OLF) som tidigare kämpat för självständighet i Oromoregionen, vilket orsakade våldsamheter mellan anhängare tillhörande folkgruppen Oromo och andra etniska grupper. Minst 28 personer dog och dessutom sköts ett antal personer till döds av polisen under en demonstration mot regeringens oförmåga att stävja oroligheterna.

Frida Thornell, som tillsammans med sin man Andreas är utsänd av EFS och bor i Addis Abeba, menar att den tidigare regeringen ströp all opposition i ett tidigt skede och nu är många upprörda över att den nya regeringen släpper igenom för mycket, vilket lett till oro.

– Det är trots allt hoppfullt att se de initiativ som tas för att sträcka ut en hand över etniska och religiösa gränser, exempelvis hjälpte muslimer till att städa gator och torg inför den etiopisk-ortodoxa högtiden Meskel, säger Frida.

Vägen till ett demokratiskt Etiopien är dock fortfarande lång och Frida uppmanar till bön för vishet i regeringen och att de som deltar i och drabbas av stridigheterna ska kunna lägga ned sitt hat.