Stefan Swärd i Rosenius fotspår

Stefan Swärd är på många sätt en tungviktare i svensk kristenhets mittfåra. När han med sin sjunde bok går till botten med det mest centrala i evangeliet, ligger hans budskap i linje med såväl klassiska reformatorer som Luther, Calvin men även Rosenius.

Stefan Swärd är en upptagen man och han är engagerad i hela svenska kristenheten. Är det en debatt på gång som rör kristna frågor är Stefan sällan långt borta. I sin blogg ventilerar han frågor om allt mellan himmel och jord. Hans senaste bok, ”Inte utan korset” är på många sätt en fortsättning på hans förra bok ”Efter detta” där Stefan brottades med hela frågan om himmel, helvete och Guds dom.

När han skrivit färdigt den boken upplevde han att han behövde skriva en bok till för att komma till punkt.

– Jag kände att jag behövde skriva om korset, säger Stefan. Det är ju andra sidan av myntet.

De två böckerna berör några av fundamenten i den kristna tron. På vägen upptäckte han att det finns tendenser i västvärldens kyrka att göra förkunnelsen tidsanpassad. Många förkunnare är rädda att tala om frågor som Guds dom och synden. Det i sin tur får väldiga konsekvenser både för församlingslivet och för enskilda människors liv.

– Ett urvattnat kors leder ju till en urvattnad kristendom som blir både ointressant och inte förmedlar något befriande budskap till människor. Plockar man bort att vi är syndare som behöver frälsning, nåd och befrielse – då blir det inget evangelium kvar i slutändan.

Istället för att förkunna om synd och behovet av försoning, väljer många att beskriva Gud som som bara allmänt kärleksfull och förlåtande. Men det är något helt annat att vara tolerant och se mellan fingrarna än att som Gud hata synden så mycket att det var värt att betala med Jesus död på korset.

– Värsta våldtäkten mot kvinnor i mänsklighetens historia har nog skett i Kongo. Om du tänker dig en Gud som är likgiltig för detta, som inte visar vrede över synden, över våldtäktsmännens handlingar – det är ju ingen Gud som älskar.

Stefan tycker att det finns en obefogad ängslan att tala om det svarta och de lite mörka sidorna i evangeliet. Själv har han inget riktigt bra svar på varför många förkunnare tonar ner betydelsen av synden och Jesus försoningsverk.

Kyrkan har i hög grad anpassat sitt budskap till rådande tidsanda, men faktum är att världen utanför kyrkväggarna inte alls är främmande för synd och skuld. Exempelvis bygger kvällstidningarna, för att inte tala om granskande TV-program, mycket av sin verksamhet på att avslöja människor som misslyckats och gjort fel – men det finns ju ingen nåd i deras budskap. Det handlar bara om att avslöja och hänga ut syndabockar. Men evangeliet avslöjar inte bara det onda utan erbjuder också nåden och befrielsen. Hur stor syndare man än är finns det nåd, befrielse och frälsning i Kristus Jesus.

– Domedagsförkunnelsen har i dag tagits över av miljörörelsen och av helt sekulära rörelser som pekar på att dagens livsstil gör att det kan gå helt åt pipan med jorden. Det ligger något i det. Ett kristet budskap kan också peka på det negativa men ändå förmedla hopp, framtid och tro – och dessutom visa på Guds lösning. Det är den stora skillnaden, poängterar Stefan.

På många sätt är Stefan Swärds bok en återgång och ett erkännande av klassisk luthersk teologi. EFS-teologen Agne Nordlanders gamla bok från 80-talet, Korsets mysterium, har varit lite av en inspirations­källa för Stefan. Och själv säger han att gamla EFS:are som har Rosenius och Luther som sina stora teologiska förebilder älskar hans bok. En släkting med EFS-anknytning påstår med bestämdhet att Rosenius skulle gilla boken skarpt.

Boken vänder sig till vanliga kristna. Men Stefan har också fått positiv respons från Alphakursdeltagare som ännu inte är bekännande kristna men som är nyfikna på kristen tro.

– Boken går ganska djupt in i olika bibeltexter men jag försöker ändå vara enkel och pedagogisk. Därför tror jag att den funkar som fördjupningsmaterial till Alphakurser och som utgångspunkt i predikoserier.

Stefan försöker sprida boken i alla möjliga sammanhang. Han har till och med gett ett exemplar till statsminister Stefan Löfvén, som har lovat att läsa den.