Slaget om Mosul fortsätter

Terrorgruppen IS är nu omringade i den irakiska staden Mosul. Merparten av de kringliggande områdena är återtagna från IS, däribland de största kristna städerna, men än är slaget om Mosul långtifrån avgjort och de kristna minoriteterna fortsatt utsatta.

Den 17 oktober inledde den irakiska armén, kurdisk peshmerga, shiamuslimska miliser och dess allierade en offensiv för att återta Mosul från IS. Med hjälp av amerikanskt flygunderstöd har koalitionen omringat staden. Alla vägar in och ut ur staden är avskurna. Inte bara för IS, utan även för cirka en miljon civila.

– Ingen vet när Mosul kommer att befrias. Alla hus i staden bebos av civila, det kommer att göra slaget mycket svårt, säger 27-årige Anmar Muner Ibrahem på telefon från staden Dohuk i irakiska Kurdistan, KRG.

Anmar och hans familj är kaldéisk-katolska kristna från Mosul. När IS intog staden, i juni 2014, fick de kristna ultimatumet »konvertera till Islam, betala skyddskatt eller dö«. Alla flydde. I augusti, samma år, intog IS den övervägande kristna Nineveh-slätten och yazidiernas hjärtland Sinjar-distriktet i nordvästra Irak.

Områdets religiösa minoriteter flydde i hundratusentals, framförallt till KRG. Nu är det mesta av Nineveh-slätten befriat, men hur långt slaget om Mosul blir står skrivet i stjärnorna. Anmar och hans familj har förhoppningar om att snart kunna återvända dit, men inte för att bosätta sig.

– Nej, enbart för sälja vårt hus där och bygga ett nytt i Dohuk eller på Nineveh-slätten, säger Anmar.

Han säger att alla kristna från Mosul tänker i samma banor, inte bara av rädsla för att IS ska återvända:

– Risken är stor att när IS har besegrats i Mosul så kommer shiamuslimer, sunni-araber och kurder att börja strida om kontrollen. På Nineveh-slätten är det annorlunda. Där är majoriteten av invånarna kristna, men det finns även en del yazidier.

Anmar menar att världssamfundet måste hjälpa de religiösa minoriteterna på Nineveh-slätten med militärt beskydd i framtiden.

– Annars kommer det att bli lätt för grupper som IS att attackera kristna och yazidier igen, säger han.

Hittills har slaget om Mosul lett till att cirka 100 000 människor har blivit internflyktingar. Sex läger har anlagts kring Mosul, men cirka 10 000 flyktingar har tagit sig till KRG. Där stödjer EFS den kristna organisationen Capni:s arbete bland flyktingar. Capni:s chef, fader Emanuel Youkhana, säger att de nu fokuserar på fas två i hjälparbetet, vilket betyder att hjälpa de hundratusentals kristna och yazidiska flyktingarna i KRG att återvända hem. Så länge Mosul kontrolleras av IS kan dock Nineveh-slätten beskjutas därifrån. Fader Emanuel har besökt Nineveh-slätten och berättar om en enorm förödelse. Det kommer att krävas ett mindre Marshall-projekt innan folk kan återvända.

– Kristna och andra religiösa minoriteter måste garanteras beskydd. De litar inte på den irakiska regeringen. Den har totalt misslyckats med att skydda dem tidigare, säger han.

Han menar att rötterna till extremism måste analyseras och åtgärdas samt att konstitutionen måste ses över.

– I dag är vi andraklassens medborgare. De kristnas historia i Irak ingår till exempel inte i skolornas läroplaner. Det behövs dessutom lagar som förbjuder hatiska offentliga tal mot religiösa minoriteter, säger han.

Han anser dessutom att Nineveh-slätten ska bli ett eget förvaltningsområde.

– Vi ber vår herre Jesus Kristus att ena den universella kyrkan och hjälpa oss att fortsätta leva i denna region såsom vi har gjort i 2000 år, avslutar Fader Emanuel.