Budbäraren besöker författaren, pastorn och föreläsaren Micael Grenholm en regnig höstdag i september. Han sitter på soffan i vardagsrummet och scrollar igenom det färgkodade Scrivener-dokumentet av sin nypublicerade bok, medan katterna Nudel och Strudel springer runt i det mysigt belysta radhuset i Uppsala-förorten Gottsunda.
Konvertiten är en berättelse om den afghanska flyktingen Hossein, rebellen Helena som blir förälskad i Hossein, och Helenas pappa tillika migrationsministern Oskar. Tre livsberättelser vävs samman i en spännande och dagsaktuell resa genom Sveriges strama migrationspolitik till det krigsdrabbade – och kultur-rika – Afghanistan.
– Jag hoppas att boken skänker förståelse och empati för kristna konvertiter, i synnerhet afghanska konvertiter. Så mycket av problemen vi ser bygger på brist på förståelse, samtidigt som sekulära tjänstemän överskattar sin förståelse för kristendom, säger Micael.
Idén om denna bok kom år 2020 när Micael var på promenad, dragandes på en barnvagn med sin väns bebis i. Men tanken om att lyfta kristna konvertiter och deras situation har funnits i tankarna länge.
I kölvattnet av flyktingkrisen 2015 skapade Micael, med inspiration av vännen Sofia och med hjälp av programmeraren Andreas Lundström, testet »Är jag kristen nu?«. Testet innehöll frågor tagna från protokoll av vad Migrationsverket (MV) frågar konvertiter för att bedöma om de verkligen är kristna. En av frågorna var till exempel: »Berätta vad som står i Matteus 10:34?«. 2019 kunde allmänheten ta del av testet som till Micaels stora förvåning spred sig som en löpeld på nätet.
– Inom en vecka hade 100 000 människor runtom i Sverige genomfört testet och av dem var det inte fler än 30 som fick 60 % rätt. Något som jag tror bidrog till att testet blev så stort var att man plötsligt befann sig i konvertitens skor, säger Micael och fortsätter lyfta problematiken i Migrationsverkets bemötande av konvertiter:
– Vår bild av politiken och konflikten i Afghanistan är förenklad just för att den är så komplex. Under skrivprocessen av min bok slog det mig hur otroligt vackert Afghanistan är. Och hur rikt landet är på kultur, historia men också naturresurser som mineraler. När talibanerna tog över landet blev det så tydligt att den tidigare USA-stödda afghanska regeringen och deras armé hade varit ett lapptäcke av massa olika krafter och riktlinjer. Det har funnits regeringssoldater som är med på att kristna förföljs till exempel. Ofta återkom MV med att Kabul är en säker stad som man kan utvisas till, till skillnad från andra provinser. Det MV har gjort är att förpassa människor till ett slags statsfängelse i Kabul. Men sanningen är ju att Utrikesdepartementet avråder svenskar att över huvud taget resa till Afghanistan.
Detta skildras i Konvertiten när svenska Helena plötsligt bestämmer sig för att följa med Hossein tillbaka till hembyn Qurchi som ligger i provinsen Faryab. Att Grenholms roman handlar om just det komplexa ämnet migration och de konsekvenser som det har på samhället är högst personligt
– Strax efter gymnasiet upplevde jag att Gud kallade mig till att vilja förändra världen i både ord och i handling. Att tänka på de svaga, hjälpa de fattiga och att undervisa om fattigdomsbekämpning och om Guds rike i allmänhet.
Micael studerade freds- och utvecklingsstudier på Uppsala Universitet och parallellt en kandidatexamen i teologi på Johannelunds Teologiska högskola. Han har även engagerat sig i FN-förbundet och i Diakonia som kämpar för en värld utan våld, förtryck och fattigdom.
– Mitt engagemang för flyktingar är ett resultat av de globala orättvisorna och konflikternas effekt här i Sverige.
2016 publicerades hans allra första bok »Jesus var också flykting« som han skrev tillsammans med Stefan Swärd. I boken bemöter författarna flyktingdebatten ur ett bibliskt perspektiv. Den har bland annat använts som kurslitteratur på Johannelund.
– Boken var ett engagemang för alla flyktingar. Men sen har jag, som många andra, varit väldigt upprörd när jag har förstått hur extremt orättvist kristna flyktingar och kristna konvertiter har behandlats.
Fem år senare är debatten desto viktigare, förklarar Micael, och berättar tacksamt om en lyckad bokrelease i Korskyrkan i Uppsala. Att boken har fått bra kritik innebär också att kampen för kristna konvertiters rättig-heter uppmärksammas.
Inte kunde man ana att releasen föregicks av en egen personlig och tuff kamp för Micael. Mitt under redigeringen av boken i mars 2021 drabbades han av en utmattning och blev sjukskriven på heltid.
– Det kändes som ett misslyckande. Jag har alltid varit en mångsysslare och en kreativ själ som trivs med av att ha igång flera projekt samtidigt. Under hösten 2020 tog jag på mig administrativa och ekonomiska åtaganden för bland annat församlingen Mosaik. Dessutom studerade jag kyrko-historia. Till slut kände jag ett tryck mot bröstet. Det var jobbigt med precis allt, säger Micael och förklarar att katterna Nudel och Strudel införskaffades för att lätta upp stämningen hemma, vilket blev framgångsrikt.
Han fortsätter:
– Det som var läkande var att fortsätta skriva på ett nytt manus. Jag fann avkoppling och tillfredsställelse i det kreativa skrivandet. Det är nog en bekräftelse på att Gud kallar mig till det här.
Vid tiden för vårt samtal har Micael hunnit återhämta sig och är tillbaka i arbetet på heltid, om än med fler vilopauser och ett betydligt lugnare tempo än tidigare.
MEST KOMMENTERAT
Hallå där Helena Eriksson …
EFS breddar stödet till Östafrika
Tuff verklighet för återvändare i Irak
Växa upp utan att växa bort
Vem är präst – egentligen? Om det allmänna prästadömet