Det är söndagsgudstjänst i en evangelikal kyrka i Dohuk, belägen i irakiska Kurdistan. Ett hundratal personer sjunger lovsånger till Jesus i ackompanjemang från orientpoppiga keyboardtoner. Flera i församlingen var tidigare muslimer.
– Enbart på 12 månader har 15 personer från Bagdad kommit hit och konverterat från islam till kristendomen, säger Laith, kyrkans pastor.
Efter mässan träffar vi fyra konvertiter. För deras säkerhets skull benämns de endast med sina förnamn. Att konvertera från islam är nämligen förenat med livsfara.
– En gång bad jag för en muslimsk vän. Då hotade han att döda mig för att jag hade blivit kristen, säger 47-åriga Stidal från Bagdad.
En del rättslärda muslimer tolkar de muslimska sharialagarna som att de stipulerar dödstraff för muslimska konvertiteter, men det är inte olagligt enligt den irakiska brottsbalken. Däremot är det inte möjligt för muslimer att ändra religion i sina personliga handlingar, medan det är en enkel match för kristna att bli muslimer. Kristna kvinnor som gifter sig med muslimska män blir automatiskt muslimer. Konvertiternas kall till Jesus kom stegvis.
– Redan i vår barndom visste vi att kristendomen har frid och kärlek. Därför frågade jag mig själv vad det var för hemlighet bakom denna frid och kärlek, säger 47-åriga Hannan från Bagdad.
Genom kristna vänner och satellit-tv-kanaler, så som EFS samarbetspartner Sat-7, lärde de sig mer om Jesus. Han uppenbarade sig även i deras drömmar.
– Jag drömde gång på gång om en man som sa: »Kom till mig«, berättar Stidal.
Samme man kom även till Hannan i hennes drömmar. Kvinnorna hade starka känslor av att det var Jesus, något som förde dem vidare till kyrkan i Dohuk.
– Folket sjöng i kyrkan och jag slöt mina ögon. Som i en dröm fångades jag av något eller någon. Jag började gråta, säger hon.
Hannan fördjupade sig i kristendomen.
– Jag läste Bibeln med mycket hög röst hemma för att min man skulle lyssna, säger hon.
Det dröjde inte länge förrän hennes man, 52-årige Ramsi, mötte Jesus genom henne.
– När Hannan kom hem och delade sin tro med mig så reste sig håren på mina armar. När jag såg hennes kärlek och tårar förstod jag skillnaden mellan kristendom och islam, säger Ramsi.
Tjugofemårige Muhammed kommer från Mosul. När staden intogs av terrorsekten Islamiska Staten (IS) sommaren 2014 infördes en extrem tolkning av sharialagarna. Offentliga avrättningar, piskningar och stympningar var en del av vardagen. Muhammed frågade IS-medlemmar om detta var sann islam.
– Och de svarade »ja«, säger han.
Detta fick honom att studera koranen där Jesus omnämns som profet. Efter att familjen flydde till irakiska Kurdistan lärde han sig stegvis mer om Jesus på internet och via satellit-tv-kanaler. I början av 2018 kom han till kyrkan i Dohuk, där han blev frälst och döpt. Hans dröm är att sprida evangeliet vidare som programvärd på kristna satellit-tv-kanaler.
– Jag vill bli en stark evangelist som berättar om Jesus. Jag vill tjäna honom och bli som människorna på TV som pratar om Jesus och kristendomen, säger han.
Hannan liknar sitt kall vid Johannes Döparens.
– Jag vill vara en röst i vildmarken som lär om Jesus Kristus och hjälper folk till frälsning. Vi har sett Jesu ljus och vill att alla ska se det, säger hon.
Risken finns att extremister tar sharialagen i egna händer och dödar konvertiter. Detta är en av anledningarna till att de flesta konvertiterna i Irak inte har »kommit ut« ur garderoben. De riskerar även att mista sina familjer och vänner. Muhammed har misshandlats av sina släktingar. Han lever under ständigt hot, men finner trygghet i Jesus.
– Jag tror på honom och känner ingen fruktan längre, säger han.
Stidals och Hannans vänner och familjer har vänt dem ryggen, men det är ett pris som de anser var värt att betala.
– Absolut. Jesus har köpt mig med sitt blod och han har frälst mig och gett mig evigt liv. Jesus tog mig från helvetet till ett evigt liv. Jesus är min fader, min broder och min vän, säger Hannan.
På ett hotell i Dohuk träffar vi en 40-årig man som kallar sig Amir. Han är en yazidisk konvertit som ursprungligen kommer från Nineveslätten i nordvästra Irak. Inte heller det yazidiska samfundet ser med blida ögon på avfällingar. Amirs syskon har vänt honom ryggen, men inte hans far som är en högt uppsatt yazidisk ledare.
– När jag började studera på universitetet hade jag usla betyg. Jag brydde mig inte om mina studier. Jag rökte, söp och gjorde en massa andra dåliga saker, säger han.
Efter Amirs möte med Jesus slutade han med sina dåliga levnadsvanor och blev en av toppstudenterna på universitetet.
– Min far insåg då att mitt möte med Jesus hade gjort mig till en bättre människa, säger han.
Redan i tidig ålder kände Amir till att Jesus ses som en profet i den yazidiska religionen, men det var först när han blev vän med en kristen man i början av 00-talet som han fick veta mer. Amir var emellertid skeptisk till berättelserna om Jesus.
– Jag kunde inte tro på att Jesus hade dött för oss. Jag tyckte att min vän var galen, säger Amir.
En dag 2003 åkte han med sin kristne vän genom staden Mosul. Det var kort efter att diktatorn Saddam Hussein hade störtats av USA. Irak hade kastats in i kaos och våld. Plötsligt detonerade flera bomber. Amir blev livrädd, men hans vän lugnade honom.
– Han sa: »Gud kommer att rädda oss. Var inte rädd«. Han bad och lade sin hand på mig. Jag kände då någonting som berörde mig och gjorde mig lugn inombords, berättar han.
På natten fick Amir en vision i en dröm. Han såg sin hemstad, bergen som omringade den och en plats där det fanns rikligt med vatten. Han var törstig och gick dit för att dricka.
– Då såg jag en person framför mig. Det var mörkt bakom honom, men han omgärdades av ljus. Jag blev väldigt rädd, men frågade: »Vem är du?« Han sa: »Var inte rädd. Kom!«, berättar Amir.
Mannen öppnade sina armar. Amir tog hans händer. De var oljiga och genomborrade av två hål. Mörkret kring dem försvann och ett stort fält som många människor arbetade på uppenbarade sig.
– Alla hälsade på honom och var väldigt glada. Jag frågade honom: »Är allt detta land ditt«, säger Amir.
Mannen svarade att det inte var hans land, men att folket på fältet tillhörde honom. Han frågade Amir om han ville arbeta med dem.
– Jag frågade: »Betalar du?« Då log han och sa: »Ja, jag betalar dig«. Sedan den dagen har jag varit en av Guds tjänare och jag arbetar på hans fält, säger Amir.
Amir bildade en hemlig bibelgrupp med några andra yazidier, men de blev förrådda. Det ledde till att andra yazidier, bland annat Amirs bröder, drog igång en klappjakt på dem. Alla i gruppen, utom Amir, flydde utomlands. Han tvingades stanna kvar eftersom hans plågoandar hade kidnappat hans fru och nyfödde son. Först efter sex månader släpptes de efter medling av Amirs far. Amir fick lova att aldrig missionera i sin hemstad igen. Han bosatte sig i stället med sin familj i Dohuk. Han är övertygad om att det var Gud som förde dit honom. Sommaren 2014 flydde nämligen hundratusentals yazider till irakiska Kurdistan när IS attackerade deras hjärtland Sinjar i nordvästra Irak. Många flyktingar levde under bar himmel.
– Jag såg till att de fick mat och andra förnödenheter. Då förstod jag varför jag hade stannat i Irak när mina andra kristna bröder flydde utomlands. Det var för att tjäna mitt folk och bli Guds tjänare, säger Amir.
De flesta yazidier lever fortfarande i flyktingläger i irakiska Kurdistan. Amir besöker dem regelbundet. Inte bara med förnödenheter, han vill även försöka få dem att upptäcka Jesus med hjälp av olika berättelser från Bibeln.
– Jesus var också en flykting, hans berättelse liknar deras som har behövt fly. Det är för sådana som dem som han kom till jorden. Han utstod tortyr och hunger liksom de, säger han.
Amir ser ingen motsättning i att vara både yazidier och kristen.
– Jesus är ingen religion. Jesus finns för alla – kristna, muslimer, yazidier och buddister. För mig är det fullt möjligt att tro på Jesus och samtidigt vara en yazidier som följer sina traditioner.
MEST KOMMENTERAT
Hallå där Helena Eriksson …
EFS breddar stödet till Östafrika
Tuff verklighet för återvändare i Irak
Växa upp utan att växa bort
Vem är präst – egentligen? Om det allmänna prästadömet