Jazzen som sprider Ordet

Under EFS årskonferens inledde Dawit Getachew, känd lovsångsledare från Mekane Yesuskyrkan, sin Sverigeturné tillsammans med tre andra musiker från School of Jazz Music i Addis Abeba.
– Det är en stor ära att vara här i Sverige, säger han.

När EFS firade 150 år av mission i Etiopien 2015 kom Dawit Getachew med band och spelade på festkvällen. Då såddes ett frö hos Maria Smeds, utvecklingskonsulent för musikmission och tillbedjan inom EFS. 

– Jag kände att hela rörelsen måste få möta det här gänget av professionella musiker som har en sådan uppenbar passion för Jesus. Med deras musik och tillbedjan lyckas de verkligen dra in människor i Guds närvaro. Sedan dess har jag letat efter rätt timing och nu lyckades vi äntligen få till att de kom till Sverige, säger Maria Smeds, som också följt med och spelat på turnén. 

Dawit, hans band och Maria Smeds inledde årskonferensens fredagsgudstjänst med en otroligt stilfull version av den världskända psalmen »O, store Gud«. De sjöng på tre språk: amhariska, engelska och svenska. 

– Det är fint att få lovsjunga tillsammans på flera olika språk och tillsammans med folk från andra bakgrunder. För mig är det dock viktigt att också få lovsjunga på mitt modersmål, på något sätt blir det djupare för mig. Men i evigheten kommer vi bara att ha ett språk, säger Dawit efter gudstjänsten. 

School of Jazz Music, som Dawit och hans trio kommer ifrån, är Mekane Yesuskyrkans egen kyrkomusikerutbildning. Dawit är en av utbildningens finaste produkter, han har blivit välkänd i Etiopien och har till och med fått spela för nye premiärministern Dr Abiy Ahmed. 

– Utbildningen är väldigt produktiv och har fått fram väldigt bra musiker både till lokala och internationella sammanhang. Den etiopiska musiken har en del gränser då den traditionellt sett är pentatonisk, det vill säga att den är uppbyggd på fem toner, men inslagen från jazz lär oss att improvisera och tolka musik på nya sätt. Man kan säga att jazzen öppnar upp hela världens musikplattform för oss, säger Dawit. 

Dawit och hans kollegor har också jobbat fram termen »musicionary« – ett påhittat engelskt ord som slår ihop musiker och missionär till ett ord. 

– Kyrkomusikern kan ibland bli låst till ett sammanhang och en plats, men Jesus säger åt oss att gå ut! Med ordet »musicionary« vill vi visa att vi tänker använda vår talang till evangelisation och uppmuntran till människor. 

Kvartetten stannade i Sverige i en dryg vecka. Efter besöket på årskonferensen i Örnsköldsvik gick turnén vidare till Uppsala, Stockholm, Halmstad, Svalöv, Höllviksstrand och slutligen Malmö den 6 juni.