Hoppfull integration

I år har EFS Mittsverige startat upp en integrationskurs ihop med Equmeniakyrkan, Stockholms distrikt. Ett spännande upplägg där människor i olika åldrar, kulturer och med olika erfarenheter får mötas och lära känna varandra.

För några år sedan hörde Stockholms Ynglingaförening av sig och ville ge en gåva till integrationsarbetet för EFS och Equmeniakyrkan. Detta har lett fram till den integrationskurs som startats i år. Från EFS deltar Betlehemskyrkan i årets kurs tillsammans med några församlingar från Equmeniakyrkan. Flera av de deltagande församlingarna består av olika språkgrupper och har därför ett behov av integration i sitt eget sammanhang. Inför kursen 2025 kommer det att finnas möjlighet för tre nya EFS-föreningar att gå kursen tillsammans med tre nya församlingar från Equmeniakyrkan. Kursen riktar sig både till föreningar med flera språkgrupper och föreningar som enbart har verksamhet på svenska. Fristående EFS-föreningar och samarbetskyrkor är båda målgrupper.

Kursen pågår under ett år och har tre träffar på Hagabergs folkhögskola, med en övernattning vid varje tillfälle. Under träffarna kommer flera olika föreläsare undervisa om integration. Deltagare från tidigare år kommer även kunna vara med och dela sina erfarenheter. Mycket tid ges till att nätverka mellan grupperna och till att processa hur man kan utveckla integrationsarbetet i sitt eget sammanhang. Ett mål med kursen är att uppmuntra till evangelisation i integration. En viktig komponent är att kursen inte ger en färdig modell, utan uppmuntrar och utmanar den lokala föreningen/församlingen att hitta vägen framåt. Svaret på frågan »Hur ser integration ut i praktiken?« behöver inte vara exakt samma överallt.

Tanken är att denna kurs ska gå under fem års tid med nya föreningar varje år. Det innebär att många föreningar/församlingar kommer att kunna gå kursen, och vi tror verkligen att den kan göra skillnad. Det innebär också nätverkande och möjlighet till samverkan, inte bara mellan dem som går kursen ett aktuellt år, utan också med dem som gått den tidigare. 

Årets kurs hade sin inledande träff i januari. En viktig frågeställning som lyftes under helgen var hur man kan integrera ungdomarna. Flera lyfte upp hur situationen ser ut för ungdomar som växer upp i ett mångkulturellt sammanhang, där vuxna lever i sin kultur medan ungdomarna lever i båda kulturerna. Det gemensamma ungdomsarbetet är därför viktigt för integrationen. 

Andra träffen för i år är i april, sedan väntar en sista träff i september. Under det sista tillfället kommer det finnas möjlighet att komma på studiebesök för intresserade grupper. 

Om ett sammanhang hittar en gemensam vision (ofta någon slags mission »utanför« församlingen), kan man bygga församling även om man inte alltid firar gudstjänst tillsammans. Ett viktigt mål för kursen är att hjälpa föreningar/församlingar att hitta sina visioner – så att gemenskap kan byggas, samtidigt som gruppers olikheter får finnas och till och med frodas.