Varför togs annandag pingst bort som helgdag? Fram till 1772 firades pingst rejält. Då var det inte bara pingstafton, pingstdagen och annandag pingst, utan även tredje- och fjärdedag pingst firades.
2005 bestämdes att Sverige skulle fira nationaldagen som röd dag. För att inte förlora arbetsinkomster beslutades att en annan helgdag skulle strykas. Det stod mellan 1 maj och annandag pingst. Och 1 maj fick överleva.
2004 presenterade förre EU-kommissionären Anita Gradin sin utredning i nationaldagsfrågan. Hennes förslag gjorde nationaldagen till helgdag och tog bort annandag pingst. Sista gången annandag pingst var röd var 2004.
Det är dags att införa annandag pingst i almanackan igen och flytta på dessa försiktiga politiker i Sverige som inte känner till sitt lands historia och ursprung. Det kristna arvet har byggt upp vårt land Sverige. Det bästa är att både annandag pingst och nationaldagen ska vara helgdagar. Föräldrar, barn, ungdomar och äldre behöver annandag pingst för att hämta kraft till vardagens alla bestyr.
Många par gifter sig vid pingst, det har blivit en tradition i Sverige. Äktenskapet är till för man och kvinna, ett heligt förbund instiftat av Gud själv. Vi firar pingst för att den helige Ande föll över den första församlingen i Jerusalem och han är lika verksam i dag över hela vår värld. Läs Apostlagärningarna kapitel 2 i Bibeln som är Guds ord. Vi behöver vända vårt land Sverige i rätt färdriktning igen.
Jesus själv säger i Johannes 14:6: »Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig.« Vidare står det i Apostlagärningarna 4:12: »Hos ingen annan finns frälsningen, och ingenstans bland människor under himlen finns något annat namn som kan rädda oss.«
Ulrik Petersson
MEST KOMMENTERAT
Hallå där Helena Eriksson …
EFS breddar stödet till Östafrika
Tuff verklighet för återvändare i Irak
Växa upp utan att växa bort
Vem är präst – egentligen? Om det allmänna prästadömet