Glimtar från EFS integrationsengagemang

När EFS fick en halv miljon kronor från SST, nämnden för statligt stöd till trossamfund, med särskilt fokus på integration tog många föreningar tillfälle att söka bidrag. Integrationssamordnare Per-Olof Byrskog gläds åt responsen och ser fram emot rapporterna som ska sammanställas efter nyår.

– Det tog ett tag innan ansökningarna trillade in, men det sker så mycket gott runtomkring i våra EFS-föreningar och det är ett nöje för mig att få del av mycket som är på gång, berättar han.

I Rundvik, utanför Nordmaling, öppnades ett transitboende. De 50 barn som bodde där lekte ofta i församlingshemmet. Boendet försvann lika snabbt som det kom, men kvar fanns de kvotflyktingar som fått uppehållstillstånd.

EFS-föreningen i Levar ansökte om bidrag från de pengar EFS fått från SST. Med hjälp av anslaget kunde de ordna ett läger för 24 barn, i åldrarna 8–12 år, varav hälften med utländsk bakgrund. En stor grupp ledare och föräldrar var också med.

– Vi skyndade oss att söka, det blir lite som en återkomst för gångna tiders scoutläger, säger Christina Hörnlund, en av lägerledarna.

Astrid Sjöström, aktiv i EFS Levar, berättar om en familj med fem barn, vars föräldrar inte längre är i livet. Storasystern, 21 år, tar hand om sina småsyskon varav de två minsta fick åka med på lägret:

– Den lycka man såg när de spelade kubb och paddlade kanot … Sami sken som en sol, berättar Astrid.

Astrid berättar vidare om hur en av aktiviteterna på lägret var att gjuta ett halssmycke genom att hälla smält tenn i potatisformar. Pillrigt, men görbart.

– De flesta av barnen var ju muslimer och vi vet att de kan ha svårt för korset som symbol. Några gjorde små hjärtan men det fantastiska var att de flesta vill göra ett kors.

Varför ska vi som EFS:are engagera oss för integration?

– Det kom ju så många barn så vi tänkte spontant, »vad kan vi göra för att de skall trivas?« Så vi tog kontakt med dem för att de skulle få se hur vi har det, sedan fick vi så mycket värme tillbaka, svarar Lena Hörnlund.