Caféet med fokus på gemenskap

Med nya medel kan Tallhedskyrkan i Piteå öppna ett café i kyrkans lokaler.

Kring runda bord med återanvända stolar från olika bönhus sitter människor och fikar, med det stora fönsterkorset som fondvägg. I de ljusa lokalerna i Tallhedskyrkan har dagcaféet hållit öppet dagtid tisdag till fredag sedan oktober. Samarbetskyrkoprästen Anna Olsson konstaterar att det nya caféet spelar en viktig roll i kyrkans verksamhet.

– Här får alla chans att mötas, och du får ett varmt, innerligt och personligt välkomnande. Det betyder mycket för många, särskilt de som kanske kommer ensamma, säger hon.

Medan vissa av besökarna kommer gåendes från närområdet, glider andra in med bil från olika byar runt om i kommunen. 

– Jag hör att besökarna tycker det är bra att det finns en mötesplats här omkring, och det är roligt att de ser det just som en mötesplats. Det är grannar som har börjat ses varje vecka, föräldralediga som promenerar förbi och stannar för att fika. Många är återkommande varje vecka, men många är också nya och kommer för att de har hört talas om caféet, säger cafévärdinnan Birgitta Larsson.

Tankarna om att Tallhedskyrkan skulle vara en mötesplats för människor runt omkring fanns redan när ritningarna gjordes, och lokalerna utformades för att vara inbjudande och anpassningsbara. Hos några av föreningsmedlemmarna fanns en längtan efter att ordna dagcafé, och efter invigningsveckan i höstas blev idén verklighet. 

– Vi törstar efter gemenskap efter några »ensamma« och isolerade år. Tron delar vi precis som livet och här får mötesplatserna en otroligt viktig roll. Vi möts och delar tro och liv, avskalat och prestationslöst, säger Anna Olsson.

Caféet ordnades först under en projektperiod för att se om det kunde bära sig självt i kostnad. Birgitta Larsson anställdes på deltid för att tillsammans med ideella ansvara över bakning, fikaförsäljning och framför allt ett varmt bemötande. 

– Vårt mål är att alla besökare ska känna sig sedda. Vi lägger mycket tid på att prata med besökarna och att det ska vara en fin stämning. De ideella är väldigt viktiga och duktiga på att ta kontakt med gästerna. Vi har också en atmosfär av att ingen ska behöva sitta ensam, utan även gästerna är duktiga på att bjuda in till bordet, säger Birgitta.

Inför årsskiftet sökte Tallhedskyrkan bidrag från EFS Norrbottens utvecklingsfond, som de också fick, för att under ett år framöver få stöd i att driva vidare caféet och se om det kan bli en kvarvarande verksamhet. 

– Jag tror att den »naturligaste« formen av evangelisation sker i personliga relationer i vardagen. Vi vill uppmuntra alla att dela tron i vardagen, genom att Gud får vara en del av samtalet vi har med andra och, inte minst, att vi även praktiskt, genom våra liv och det vi säger och gör, får visa människor Guds konkreta kärlek och omsorg, säger Anna.