Bildreportage: Iraks förföljda kristna

Budbäraren följde med EFS ledningsgrupp till norra Irak. I området, som kontrolleras av det kurdiska själv­styret, har många kristna funnit en fristad. Resan berörde oss alla som var med på djupet. Vi möttes av stor sorg och nöd men också av ett spirande hopp och en vilja av att stanna kvar och bygga upp det som blivit förstört.

Mar Mattai-klostret, grundat på 300-talet, i bergen ovanför nineve­slätten är ett av världens äldsta kristna kloster som fortfarande är i bruk. Det har förstörts och återuppbyggts otaliga gånger.

Många yazidier skapar små illegala bosättningar utan­för flyktinglägren. Där kan de få lite mer levnads­utrymme, få chans att odla och ta hand om sina djur.

Mar Mattai-klostret fungerar som ett andligt center i regionen. Även många muslimer och yazidier kommer till klostret för att få förbön.

I sista minuten lyckades Hassan och hans familj undkomma IS. Han berättar om misstron mot sina forna muslimska grannar och oviljan att återvända till sin hemby, som i dag är helt muslimsk. Fem år efter massakern bor fortfarande de allra flesta yazidier kvar i flyktingläger.

I den kristna byn Talesskef har många återvänt och återuppbyggt sina hus. Men trots det ligger fortfarande en stor del av byn i ruiner. Spår av striderna syns överallt.

Ines är ett av många yazidiska barn som just nu växer upp i olika flyktingläger. De är trots allt lyckligt lottade, många yazidiska barn gick ett fruktansvärt öde till mötes när IS intog deras byar. Som nästan alla andra lever hennes familj i provisoriska tält, som består av de vita presenningarna som FN delat ut.