11: O store Gud

O store Gud är en av världens mest älskade psalmer. Det kan vi bland annat tacka Billy Graham och Elvis Presley för.

Den skrevs år 1885 av smålänningen och predikanten i Missionsförbundet Carl Boberg, som då var 26 år. Han hade varit på sommarmöte en solig dag. Under hemvägen blev det plötsligt åska och regn. Men på kvällen sken solen igen och regnbågen syntes över Mönsteråsviken; utsikten från pastorsbostaden var betagande. Boberg som var lyriker fick inspiration till sin text som i original hade nio verser. Vem som har skrivit melodin vet man inte, kanske är det en svensk folkvisa. 

Bobergs sång spreds till Tyskland och vidare till Ryssland. Stuart Hine, en engelsk missionär i Ukraina, översatte de första verserna till engelska och så småningom nådde den även USA. Det stora genombrottet där kom 1957 när evangelisten Billy Graham använde den i en mötesserie i New York. Serien pågick i över 100 dagar och varje kväll sjöngs O store Gud! Även Elvis Presley bidrog till sångens segertåg. Han spelade in How great thou art två gånger och fick båda gångerna en Grammy i USA för årets bästa andliga inspelning. 

En som deltog i Grahams möten och greps av O store Gud var den svenske sångarfursten Einar Ekberg. Då var sången nästan helt glömd i Sverige, för Missionsförbundet hade på 1920-talet i sin sångbok bytt till en annan melodi som folk inte gillade, och så slutade den att sjungas. Därför tog Ekberg för givet att den var amerikansk och bad sin svärson Elon Svanell att göra en svensk översättning. Men när han sjöng denna »amerikanska« sång på på sina möten i vårt land var det ändå flera som kände igen O store Gud. 

1972 tog EFS med den i Sionstoner. Nu sjungs den i alla samfund i Sverige. I Psalmboken finns den som nr 11. Och Carl Bobergs lovsång till Gud, som uppenbarar sig både i Bibeln och i sin skapelse, är älskad och sjungen överallt i världen. Det sägs att Amazing Grace är den enda andliga sång som sjungs lika ofta runt om i världen som O store Gud.