Warsan gör skillnad och inger hopp

Mitt i nöden lyser ett ljus som försöker vägleda, hjälpa och sprida hopp om framtiden till människor i kris. Ljuset heter Warsan Relief Organization och är EFS nya samarbetspartner i Somaliland.

Budbäraren landar i Somalilands huvudstad Hargeisa för att träffa människorna bakom Warsan Relief Organisation (WRO) – en hjälporganisation som EFS varit med och grundat under det senaste året. Warsan är ett gammalt somaliskt uttryck som betyder »ge mig goda nyheter«. Just detta är också själva grunden för organisationens existens. Den vill förmedla goda nyheter och visa på samhällsförvandling för människor i nöd.

– Vi är en ideell organisation som vill vara ett verktyg för att möta de stora sociala behov som finns i vårt land. Vi vill vara förebilder för andra i hur vi bemöter människor och vi strävar alltid efter att bidra med positiva förändringar, säger Ousman Oumer som är en av skaparna av WRO. 

På självaste midsommarafton packar vi in oss i två bilar och beger oss ut på Hargeisas landsbygd.

Målet är att besöka två projekt som Warsan stöttat de senaste månaderna. Vi reser på sandiga vägar i ett ökenliknande landskap och kommer till slut fram till en lågstadieskola. Här går 73 barn som tack vare EFS gåvomedel får skollunch fem dagar i veckan.

– Många av barnen får ingen frukost och vandrar sedan i upp emot två timmar, för att komma till skolan. Skollunchen blir oftast helt avgörande för att barnen över huvud taget kommer dit. Det kan vara den enda mat de får på hela dagen, så det är väldigt viktigt och bra att vi kan erbjuda detta, säger Ousman.

Senare samma dag besöker vi ett läger för internflyktingar, där över 600 familjer bor. Vissa av dem har varit där i över ett år. Varje familj består i snitt av sex personer, vilket alltså betyder att cirka 3 600 människor bor där. De är nomader men har på grund av torkan förlorat all boskap. Nöden ligger i luften när vi blickar ut över det stora, torra området fyllt av enkla tält. Warsan har i dagsläget resurser till att hjälpa 70 av dessa familjer, men bara i några månader till.

– Ledarna i lägret har själva gjort urvalet åt oss så att hjälpen når dem som allra mest behöver den. Men vi vill inte bara ge. Vi vill vara där för dem, hjälpa dem och lära dem att använda marken som Gud gett dem. Ordspråket »Ge en man en fisk och han är mätt för en dag. Lär honom fiska och han är mätt för livet« förklarar vår filosofi, även om det inte finns någon fisk i just detta område. Samtidigt är vi i ett läge nu när vi inte kan säga åt hungriga personer att göra det och det – vi måste ge mat först, säger Ousman.

Min kollega Erik Johansson får bemöta blickar och ord från desperata mödrar som inte vet hur deras barn ska klara sig. Och på vägen tillbaka till bilarna går en pojke vid min sida och tittar på mig med en vädjande blick. Ju närmare vi kommer bilen desto mer besviken ser han ut. Blicken talar för sig själv: »Var det här allt? Ska vi inte få någonting alls?«. Förväntningarna var höga när två vita män kom till lägret, men vi lämnade dem tomhänta trots den uppenbara nöden. När vi stänger bildörrarna sköljer en våg av dåligt samvete över mig.

– Situationen är mycket ledsam. Efter att än en gång ha sett behoven är det enkelt att tänka att vi inte har gjort någonting alls. Men vi måste fortsätta göra det vi kan. Några i lägret sa att hoppet trots allt steg av vårt besök, för »nu måste de ha sett hur illa vi har det«, säger Ousman.

När vi dagen efter besöket träffas på WRO:s kontor för att samtala om framtiden och samarbetet med EFS, frågar jag Ousman om han har något budskap till EFS-medlemmar och givare/Budbärarens läsare.

– Ni har inte träffat oss och vi har inte träffat er, men ni har litat på oss och det är vi väldigt tacksamma för. EFS har hjälpt och stöttat oss i processen att starta detta så att vi kan få vara till hjälp. Jag hoppas och ber om ett fortsatt och ökat samarbete så att vi kan hjälpa ännu fler, säger han.


Fakta om Warsan

Warsan Relief Organization (WRO) är en nystartad väl­görenhetsorganisation i norra Somalia som EFS samverkar med. WRO:s huvud­sakliga mål är att komma med hjälp, ljus och hopp till de allra mest utsatta i samhället. Förutom att ge mat vill de också utbilda människor i till exempel jordbruk för att hjälpa människor och familjer att klara sig själva.