»Vi vill uppfylla det vi lovat«

Ingrid Lindberg och Kristina Dagman från Holmsund blev årets insamlare.

Trots coronapandemin var EFS-föreningarnas insamlingsiver glödande under året som gått. Bland många värdiga nominerade till priset Årets insamlare stod det till slut klart att Solbackakyrkans EFS-förening i Holmsund kammade hem vinsten. 

 – Det var oväntat, men så klart trevligt och en uppmuntran i vårt fortsatta insamlingsarbete, säger Ingrid Lindberg som tog emot priset tillsammans med Kristina Dagman under EFS årskonferens.

EFS missionsföreståndare Kerstin Oderhem överlämnade priset under en av studiosändningarna och motiveringen löd: 

»Ingrid och Kristina är sanna föredömen i engagemang och hårt insamlingsarbete. År efter år har de trofast samordnat höstens missionsförsäljningar i EFS Holmsund med allt från pepparsåsmiddagar till auktioner och loppisar …«

Föreningens årliga insamlingssatsning äger rum i november varje år och Ingrid berättar att några hundra personer brukar trängas i Solbackakyrkan där de vanligtvis håller till. Men i skuggan av pandemin var satsningen nära på att ställas in.

– Det kändes omöjligt, men sedan började det ändå spira tankar att vi hellre borde göra något än ingenting. När vi väl hade kläckt idéerna hakade medlemmarna på. Det behövs en motor men också en mottagare för att genomföra en satsning som denna.

Engagemanget gick under beteckningen »Missionsfest« och delades upp i tre grenar. Föreningen anordnade ett swishlotteri som liknade en missionsauktion. En annan aktivitet var att fota sig själv under en promenad med syfte att synliggöra och sprida satsningen – även här uppmuntrades att skänka en slant. Det tredje alternativet var att skänka en valfri summa. Insamlingen landade på överraskande 84 000 kronor, berättar Ingrid.

– Vi har lovat att stötta olika projekt i världen och det vill vi uppfylla. När man känner att det finns någon som svarar positivt på våra vinkningar är det värt mödan.

Ännu vet föreningen inte hur vinstsumman på 10 000 kronor ska fördelas.

– Något inom kyrkan blir det, säger Ingrid.