Växtkraft i EFS Luleå
Under de senaste åren har vi fått glädjen att uppleva hur många nya människor har hittat till vår gemenskap. I samband med vårt senaste medlems-intagning fick vi välkomna så många som 20 nya personer – människor i alla åldrar och med olika livssituation och bakgrund. Vi får ibland frågan om vad vi tror att ökningen beror på, och har därför passat på att höra oss för bland nytillkomna.
Många lyfter fram att de känner sig välkomna och uppskattade, och att våra medlemmar är bra på att se och bjuda in människor. Vi hör också hur många upplever gudstjänsterna som givande. Annat som vi tror kan bidra är att vi erbjuder flera öppna och enkla samlingar, där betoningen ligger på måltidsgemenskap, möten och i vissa fall tillgång till dusch, klädförråd och sjukvård.
Samlingarna är för alla och avslutas med andakt eller kvällsmässa. Vi har också gjort en del satsningar för barn, unga och familjer, med till exempel familjedagar och lovsångskvällar. Jag upplever att det finns en stor längtan efter gemenskap i samhället, och en ännu större längtan efter något att tro på och luta sitt liv emot. I en sådan öppenhet kan det räcka långt med värme, enkelhet och ett tydligt och uppmuntrande budskap om Jesus!
Vardagsrummet som samlingsplats
I Kiruna har Timo Vilgats öppnat sitt hem för att fördjupas i tron tillsammans. Sedan cirka ett år tillbaka möts en grupp hemma hos församlings-medlemmen Timo Vilgats för gemenskap, bibelsamtal och bön en gång i månaden.
– Tanken slog mig: Varför ha ett stort vardagsrum om det inte samlar människor? säger Timo.
Bland bekanta i Kiruna upptäckte han samma längtan som han själv bar på – att få fördjupa samtalet om Bibeln och tron, samt att få tid till bön. Tanken att börja samlas och göra detta kändes därför naturlig.
– En gång i månaden upplever vi är lagom, då finns mycket att dela, fortsätter han.
De börjar med att fika och samtala i en timme, innan andra timmens bibelläsning, sång och bön tar vid. De ber för det som delats i samtalen och för staden de bor i. Alla i gruppen upplever träffarna som väldigt meningsfulla. Trots att gruppen har deltagare från olika kyrkor så menar han att det ger en trygghet att tillhöra ett sammanhang – EFS.
– Något händer när vi samlas två eller tre eller fler, säger Timo och fortsätter:
– Det har hänt då och då att människor har »trillat in« spontant. Jag upplever att det är en lägre tröskel att få komma hem till någon, än att ta sig till kyrkan.
MEST KOMMENTERAT
Hallå där Helena Eriksson …
EFS breddar stödet till Östafrika
Tuff verklighet för återvändare i Irak
Växa upp utan att växa bort
Vem är präst – egentligen? Om det allmänna prästadömet