Varannan ungdom kränkt för sin tro

Sveriges kristna råd (SKR) har nyligen gått ut med rapporten »Unga troende i samhället« som visar att varannan ung kristen upplever sig kränkt på grund av sin tro i Sverige.

En fjärdedel har upplevt kränkningar från sina lärare, och värst verkar det vara på naturkunskaps- och religionslektionerna. Budbäraren har träffat Amanda Vadian, biträdande generalsekreterare på Salt, för att höra hennes syn på rapporten.

– Jag blir inte alls förvånad när jag läser detta. Blir man överraskad över resultatet har man nog haft huvudet nedstoppat i sanden ett tag, säger hon.

Amanda möter i sitt arbete många unga som vittnar om trakasserier och kränkningar på grund av sin kristna tro. På ett ledarläger för ungdomar bad Amanda deltagarna att skriva ner vilka reaktioner de mött när de berättat att de var kristna. Några av svaren som kom in var snudd på för grova för att läsa upp i gruppen. 

– Att som tonåring få höra att man är en idiot, homofob, vetenskapsfientlig och korkad för att man tror på Gud är hårresande, säger hon. 

Amanda själv blev kristen som tonåring och visste inte hur hon skulle bli bemött för sin nyfunna tro. På en naturkunskapslektion sade hennes lärare att hon skulle bevisa att alla kristna är emot vetenskap och satte på en film. Filmen gick ut på att en reporter frågade kristna om de trodde på dinosaurier och alla svarade entydigt nej. Det var enligt läraren beviset för att alla kristna var världsfrånvända och oförmögna att tro på kunskap.

– Jag var ju nykristen och blev satt i en väldigt konstig situation. Jag hade aldrig upplevt att vuxna betedde sig så dåligt och jag vågade inte riktigt komma ut som kristen på högstadiet. På gymnasiet blev jag mer frimodig och kunde stå upp för min tro, mycket för att jag hade rustats i ungdomsgruppen. 

Att alla unga ska vara starka nog för att stå upp för sin tro mot både klasskamrater och lärare är inte självklart enligt Amanda. Hon betonar att det först och främst inte är den unga individens ansvar, utan att vuxna måste kliva in och stå upp för barns och ungdomars rätt till tro. Hon trycker också på kyrkans ansvar i situationen och vill uppmuntra ungdomsgrupper att våga prata om vad ungdomar får möta i skolan och hos vänner.

– Kyrkan har ett uppdrag att rusta oss för att leva i vardagen. Där kommer apologetik in bland annat. Hur bra är vi på att förbereda våra unga i att svara på frågor som exempelvis rör kristen tro och vetenskap, frågar hon retoriskt. 

I år blev barnkonventionen lag i Sverige. Där står det på flertalet ställen att staten ska säkerställa barnets rätt till andlig utveckling och religionsfrihet. I läroplanen står det också inskrivet att barn ska utveckla förmågan att förstå och leva sig in i andras värderingar. 

– Det är otroligt bra tajming att barnkonventionen blev lag när den här rapporten kom ut. Det är hela samhällets ansvar att se till att dessa kränkningar upphör.