EFS har ända sedan starten 1856 haft en tydlig identitet som missionsrörelse inom Svenska kyrkan. Det fanns en iver hos de unga studenterna att med EFS skapa en inomkyrklig rörelse som bemyndigade varje kristen att sprida det befriande evangeliet om Jesus Kristus i vårt land. Målgruppen var alltså till en början Sverige. Men redan 1861 beslutade EFS att man också skulle vara en del av den starka globala visionen att »göra alla folk till lärjungar«.
Vision blev snabbt till verkstad. Missionsinstitutet Johannelund bildades. Missionärskandidater rekryterades, sändes och redan 1866 anlände de första pionjärerna till dagens Eritrea, med målet att nå oromo-folket i västra Etiopien. »And the rest is history«, som man brukar säga. EFS fick vara med att så frön som idag växt till världens största lutherska kyrka, Mekane Yesus, med över 11 miljoner medlemmar.
Men är det bara historia? Är internationell mission något som är passé? Borde vi inte bara fokusera på Sverige, som (med rätta) är ett missionsland med stora egna problem? Svaret är »nej«. Som missionsrörelse är vi sända av Jesus till hela vår värld! Globalt sett tillhör fortfarande 3,4 miljarder människor grupper som klassificeras som »de minst nådda« av evangeliet. Vi lever också i en tid med enorma globala utmaningar med konflikter och hat, orättvisa och klimatkris, som är tydliga tecken på att människor och samhällen ännu inte är förvandlade av Jesus. Det globala uppdraget är inte slutfört och den världsvida kyrkan behövs mer än någonsin för att ge hopp till en brusten värld. Därför behövs EFS mission både i Sverige och internationellt.
Var stolt över historien, lev och agera i nuet, be och blicka framåt. Vart och hur sänder Jesus dig?
MEST KOMMENTERAT
Hallå där Helena Eriksson …
EFS breddar stödet till Östafrika
Tuff verklighet för återvändare i Irak
Växa upp utan att växa bort
Vem är präst – egentligen? Om det allmänna prästadömet