Uppskattat café tillbaka efter brand

Ett år efter branden har Café UH öppnat igen. Jenny Johansson som är föreståndare på caféet är tacksam för församlingens hjälp. »Vi har fått enormt med stöd från EFS Övik.«

Sent på kvällen den fjärde juni 2023 fick Jenny Johansson ett telefonsamtal från larmcentralen: »Vi ser att det ger utslag som om det är inbrott på caféet, men vi är inte säkra på vad som händer.« Några minuter senare ringde larmcentralen igen för att berätta att caféet brann. Jenny och hennes man kastade sig i bilen – på plats möttes de av brandmän och poliser.

– Det var en overklig känsla. Redan på väg in till stan såg vi en rökpelare och väl framme stod altanen i lågor – jag var som i chock. Vi visste ju inte hur omfattande branden var då, så jag och en polis försökte ta oss in via garaget men fick vända på grund av röken. I räddningsarbetet hade alla fönster gått sönder och eftersom ventilationen var igång så spred sig röken i hela huset. Vi tror att branden var anlagd, men det har inte gått att bevisa och de fyra som åtalades blev aldrig dömda.

Jenny är föreståndare på Café UH och har jobbat där sedan 1995. Hon fick ett vikariat direkt efter gymnasiet och hon trivdes så bra att hon stannade. Café UH:s historia går tillbaka ännu längre: 1953 satte ungdomsgruppen i EFS-kyrkan Örnsköldsvik upp en skylt på dörren där det stod »öppet« och så serverade de kaffe. Föreningen ville nå ut till stadens unga och på den vägen startades Ungdomshemmet, som på 80-talet fick namnet Café UH. Caféet har genom åren varit en naturlig och populär samlingspunkt för hela staden, men den fjärde juni förra året stängdes det på obestämd tid efter branden. Plötsligt stod Jenny och flera anställda utan ett jobb att gå till.

– Jag upplevde mycket sorg, ilska och funderingar om hur branden skulle påverka oss. Alla vi i personalen är vana vid att träffa männi-skorna hela dagarna, det kändes väldigt tomt. 

Det långa och snåriga arbetet med att återuppbygga Café UH påbörjades omgående. När lokalerna var tillräckligt säkra att gå in i fick Jenny och personalen påbörja att värdera hur mycket som hade blivit förstört och vad som gick att återbruka. Bord och stolar har tvättats och slipats ner, många av rummen är målade och sanerade, men annars är nästan allt nytt.

– Vi är jättenöjda med resultatet! Det har ju renoverats i omgångar men nu fick vi göra om alltsammans på en gång, vilket skapar ett enhetligt intryck. Vi har tagit hjälp av en inredare som har lotsat oss genom processen och vi har fått mycket hjälp från EFS Övik. En finsnickare från en annan EFS-förening har platsbyggt bokhyllor tillsammans med en snickare från EFS Övik. Under en period var känslan som att trampa vatten – vi visste hur vi skulle ta oss vidare – men sen släppte det och vi fick nya goda idéer.

Strax efter branden startade pingstkyrkan i Örnsköldsvik en insamling till förmån för Café UH, där man uppmanade folk att swisha ungefär vad caféets specialitet »pepparmackan« kostade. Nästan 200 000 kronor trillade in. EFS Örnsköldsvik anordnade även en konsert till förmån för caféet. Många har engagerat sig i återuppbyggnaden och när caféet hade premiäröppning den åttonde maj slingrade kön sig långt utmed gatan.

– Närmare 600 personer besökte oss första dagen. Det var lite körigt för oss i personalen, då vi hade ändrat om i köket och inte lärt oss hur vi skulle röra oss. Men det var verkligen jätteroligt! Vi klippte band vid invigningen och både radio och lokal-tv var här. Vi fick mycket beröm för hur fint det blivit, och vissa grät när de betalade sitt fika och berättade hur glada de var för att vi äntligen var igång. Det här stället betyder mycket för många.

Café UH ägs fortfarande av EFS-kyrkan Örnsköldsvik som har uttalat att de än mer vill använda UH för »lågtröskel-mission«. Är steget in i en kyrka för stort kan caféet vara en enklare plats att ta sig till för att exempelvis gå en Alphakurs eller delta på en sångstund. Jenny berättar att det alltid sitter ett bibelord på väggen och att kristen musik spelas ur högtalarna. Prästerna i föreningen planerar att sitta och jobba på caféet i prästskjorta någon gång i veckan. 

– Vår längtan och bön är att Gud är närvarande även om vi i personalen inte alltid hinner ha de typerna av samtal med folk. Men vi tror att Guds Ande kan tala till folk.