Ultimat scoututmaning

Tänk dig att du och en god vän ska åka till ett annat land och under tio dagar göra en vandring på runt 16 mil. När vandringen börjar vet ni inte var ni befinner er och allt ni får är ett blad med information om slutmålet. Det är precis vad Sara Forsberg och Sara Ögren, båda 20 år från Bergsbyn strax utanför Skellefteå, gjorde i sommar genom Explorer Belt.

Möjligheten att göra den här vandringen har de känt till i några år och sagt att det är något de verkligen vill göra. I år blev det äntligen av.

Innan resan träffades tjejerna några gånger för att planera vad de skulle ta med sig och annat praktiskt. De hann också med att träna lite för att klara av den kommande utmaningen.

Explorer Belt är ett internationellt arrangemang för unga scoutledare som den här sommaren genomfördes i Portugal, Grekland och Kroatien. Sara och Sara gjorde sin vandring i Portugal, och där var språket en extra utmaning. Portugisiska är inte ett språk de behärskar och det är få som talar engelska i Portugal, speciellt ute på landsbygden.

På plats i Portugal blev deltagarna skjutsade i en buss och avsläppta i en cirkel runt slutmålet. Detta för att de tjugo par som deltog i vandringen skulle ha så lite kontakt med varandra som möjligt.
– När vi steg av bussen visste vi inte var vi var utan vi fick fråga oss fram, berättar Sara Forsberg.

Förutom utmaningen att vandra de 16 milen i ett okänt land hade de även några regler och uppgifter att följa samt utföra, Sara fortsätter berätta:
– Vi fick inte betala för boende eller färdiglagad mat, vi hade vårt Trangia-kök och annars blev vi bjudna på mat av dem vi mötte. En regel var också att föra loggbok och prata med lokalbefolkningen om olika ämnen. Det var exempelvis frågor om miljön och hur det sociala skyddsnätet ser ut i Portugal.

Vandringen blev inte bara ett minne för livet, det var också en möjlighet att testa hur vänskapen mellan vännerna fungerar och den egna förmågan att klara en tuff utmaning. För alla dagar var inte lätta:
– Jag bad tyst mycket under vandringen, för ibland var det riktigt jobbigt, säger Sara Forsberg.

Efter tio mycket strapatsrika men givande dagar var de till slut framme vid slutmålet, staden Tomar, där de fick träffa de andra scouterna och dela sina erfarenheter.
– Det var helt fantastiskt! Det här ett minne för hela livet, sammanfattar Sara Forsberg.
Sara Ögren instämmer och tillägger att det var mycket intressant att få kunskap och inblick i en helt annan kultur och sätt att leva. Hon är både stolt och glad att hon klarade av den tuffa utmaningen. Hon tror också att hon kommer att ha användning av de erfarenheter hon fått i sin funktion som scoutledare i Bergsbyns scoutkår:
– När du växer själv som människa är det enklare att leda och inspirera andra.