Tumaini betyder hopp

Liv och Hanna har träffat pastor Tumaini från Tanzania. Hon sprider hopp till barn!

Liv Hallgren, 12 år och Hanna Sundkvist, 12 år har fått nya vänner från Tanzania! I mars bjöd deras församling Noltorpskyrkan i Alingsås in de fyra söndagsskollärarna Roda, George, Tumaini och Shem, och så Bials missionär Nora Sandahl till sin kyrka. Det var i ett utbyte efter att Salt gjorde en barnledarresa till Tanzania 2018. 

Liv och Hanna tyckte det var superkul att ha dem i sin kyrka, få dansa och sjunga tillsammans och lära sig en del om deras liv i Tanzania. Tumaini Kadege är pastor, barnens vän och lärare för söndagsskollärare. Hon vet hur viktigt det är att barn får lära känna Jesus. Hon har många exempel på hur Gud använder barnen för att missionera i sina familjer.

Liv och Hanna ställde några frågor till Tumaini. 

Vad brukar ungdomarna i kyrkan i Tanzania göra?

– Ungdomar i Tanzania är ofta upptagna med studier. De gillar också att leka och sporta. Fotboll, nätboll och basket är vanliga sporter. Många tjejer gillar att hoppa hopprep. Några sjunger och dansar tillsammans i en form av dramalek. Andra sjunger i körer i kyrkan. 

Hur länge har du varit troende?

– Så länge jag kan minnas har min mamma berättat för mig om Gud, och jag har trott på Honom. Jag var som liten alltid väldigt tyst när jag kom in i kyrkan och tyckte att andra som väsnades inne i kyrkan inte respekterade Gud.

Hur blev du troende?

– Tack vare min mammas sånger och berättelser om Gud så ville jag tro och tillhöra Honom. 

Har du någon gång fått ett tecken från Gud? 

– En dag för nästan 20 år sedan kom jag sent på kvällen till min hemstad. Mina pengar var slut och jag kunde inte göra annat än att gå sista biten. Det var en farlig del av stan och jag bad till Gud om hjälp. Plötsligt kom en man på motorcykel förbi, han stannade och gav mig lift. Han sa att han aldrig brukar ta upp okända människor men att Gud talade till honom att han skulle plocka upp mig. 

Liv och Hanna hoppas att de kommer att träffa sina nya vänner från Tanzania igen!