Tre tipsar

Vi bad tre medarbetare på EFS och Salt om deras bästa läs- och lyssnartips inför sommaren.

LarsOlov Eriksson, styrelseordförande, EFS

– När jag åker upp till stugan i Hälsingland följer alltid en kasse böcker med. Av dem brukar en del bli lästa, om än inte alla. I sommar satsar jag på bland annat följande:

• Ett antal häften med missionsskildringar. EFS utgav kring förra sekelskiftet en serie kortare missionsskrifter, och nu har jag med mig en bunt av dessa för att fördjupa min kunskap om EFS rika missionshistoria.

• Magnus Malms bok Fri att tjäna del 2. Jag har tidigare läst del 1 och ser fram emot att läsa den uppföljande delen.

• Ola Wikanders bok om de semitiska språken Ett hav i mäktig rörelse. Eftersom hebreiska är ett av mina nöjen vill jag gärna fördjupa min kunskap om andra besläktade språk.

• En deckare av kvalitet. Kanske blir det någon av John Grishams många böcker, men här får ofta tillfälligheter styra.

Lois Lindholm, redaktions­sekreterare, EFS

– Det är dags att återkomma till favoriten Öster om Eden av John Steinbeck. Ett fantastiskt porträtt av människans natur. Jag kan varmt rekommendera Svetlana Aleksijevitjs Tiden second hand: slutet för den röda människan och hennes Bön för Tjernobyl, som inspirerat till HBO-serien Chernobyl. En tunn men tung bok. Läs Dorothy Sayers Skaparens hemlighet! Sayers belyser Treenighetsläran på ett intrikat och helt unikt sätt genom att diskutera författarens erfarenhet av kreativitet med Skaparens skapande.

Varvat med detta kommer jag att bläddra i Latin för trädgårdsälskare. Hittills har den bara stått vacker i bokhyllan, men den visar sig innehålla massa viktig kunskap för en trädgårdsfantast.

Amanda Frankner, kommunikatör, Salt

I sommar ska jag se om serien When They See Us (Netflix) som skildrar en verklig händelse från 1989 då fem tonårskillar utan koppling till varandra blev oskyldigt dömda för ett grovt brott i Central Park, New York. De friades från sina domar så sent som 2002. Den får tårarna att rinna och ger en livsviktig inblick i hur systematiskt förtryck ser ut. En sådan serie som alla borde se.

I hörlurarna har jag bl a albumen JESUS IS KING av Kanye West, Jesus Is Born av Sunday Service Choir och Pretend av Seinabo Sey på repeat!

Ett annat tips är Streetlights Bible (Spotify), där man kan lyssna på olika bibelböcker inlästa till ett beat. Perfekt för solstolen eller att ha på i bakgrunden när man städar!