Träkorset framme i Rom

Mats var en av fem korsvandrare som fick överlämna korset till påven.

Gå för Sverige är en EFS-grupp som har gått med ett träkors kors och tvärs i Sverige, genom Europa och nu i somras från Paris till Rom. Väl där överlämnade de korset till påve Franciskus och var de första som samtalade med honom efter hans undervisning. En av de fem korsvandrarna är evangelisten Mats Nyholm, som har en god eftersmak av upplevelsen.

– Det kändes helt fantastiskt! En glädjens dag då vi fick möta Påven i Rom och se hans mildhet och tro. Han höll ett undervisningspass om evangelisation och efteråt fick vi samtala med honom. Hans undervisning var slående lik det vi har fått göra alla dessa mil genom Sverige och Europa.

Walk for Europe anordnas av Gå för Sverige och enligt Mats har gruppen två huvuduppgifter: Den första är förbön för Europa och den andra är evangelisation. Idén till föreningen föddes när Alf Lax ringde Mats när han var ute i blåbärsskogen 2019.

– Han frågade kort »Mats, tycker du att vi ska gå med ett kors genom Sverige?« När jag svarade ja sa han bara »Bra, då gör vi det.« och så la vi på. Sommaren efter det drog vi igång och har gått sammanlagt 5 200 kilometer.

 Nästa sommar planerar gruppen att hämta korset i Rom på Sveriges nationaldag och gå till Jerusalem. 

– Om allt går som det ska är vi framme 31 augusti. Som Bibeln säger: »Se vi går upp till Jerusalem.« Det är staden där Jesus dog för våra synder på korset, så det känns naturligt att avsluta vår vandring där.