Torkan slår hårt i Malawi

Genom kampanjen Etiopien svälter har EFS sedan mitten av våren hjälpt över 10 000 skolbarn i Tigray-regionen, genom att förse dem med gröt i skolan. I juni var Budbäraren på plats i både Etiopien och Malawi för att få en klarare bild av den svåra torkan som fortfarande hotar Östrafrika.

Skolorna ligger långt ut på landsbygden och distributionen sköts av Mekane Yesus-kyrkans biståndsorgan.

– Vårt mål var att nå 10 000 barn men vi har lyckats nå 10 240 skolbarn vilket är glädjande, berättar Desta Hadera Tesfay, ansvarig för skolmatsprojektet. I slutet av juni började det regna igen och det enda vi kan göra är att hoppas och be att skördarna ska bli bra, men många bönder har inte haft utsäde så hjälp utifrån är viktigt för att överleva. Vi bedömer att situationen är kritisk i minst sex månader till – kanske ännu längre, avslutar Desta.
I Malawi är situationen än värre, då infrastruktur och katastrofberedskap inte finns på plats.
– Malawi är ett av världens absolut fattigaste länder och är dåligt rustat för extrem torka. Årets skördar som kom i april började sina redan i juni. Vi mötte mödrar som inte kunnat ge sina barn mat på flera dagar, berättar Erik Johansson, missionssekreterare på EFS och fortsätter:
– EFS hoppas ha ett matdistributionsprogram på plats inom de närmsta veckorna.

I nästa nummer av Budbäraren kan du läsa ett längre reportage från Budbärarens besök i Etiopien och Malawi.