Roland Hyving, ekonomichef och kolumnist
Kanske säger det något oönskat om mina andra spellistor på Spoitify, men jag har en som heter »Jesus och Gud«. I den samlar jag bra låtar som inte är skrivna av uttalat kristna artister, men ändå handlar om livets djupare mysterier. Kriteriet för att hamna på listan är att de i texten faktiskt ska nämna »Jesus« eller »Gud«. Det blir en verkligt spännande lista med både högt och lågt, där ironiska texter som »Chocolate Jesus« samsas med verkligt tänkvärda som »What if God was one of us« och »Dear God«.
Min senaste favorit på området är Miss Lis »Hälsa Gud«, där hon ropar ut sin existentiella ångest. För mig betyder dessa väldigt personliga sånger ofta minst lika mycket som de i och för sig fina lovsångerna på gudstjänsten.
Linnea Lindholm, praktikant Budbäraren
Att campa under sommarlovet med familjen är en sak jag alltid älskat. Trots värmen, alla kryp och att vara utan wifi, lyckas jag ändå hitta ett lugn i det hela och kommer på en massa saker att hitta på under dagarna. En liten tradition vi i familjen har är att spela kort varje kväll. Men, om man som jag är en dålig förlorare är det ett perfekt tillfälle att passa på att läsa en riktigt bra bok. Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian är en mysig bok och perfekt läsning för ungdomar. En annan bokserie jag läst många somrar är Percy Jackson-böckerna av Rick Riordan. Spänning, action och humor i ett!
Jakob Romeborn, skribent Budbäraren
Under mina studier till gymnasielärare i religion fastnade jag särskilt när vi läste en kurs i religionshistoria. I samband med detta upptäckte jag brittiska BBC:s podd In Our Time: Religion som har förgyllt många av mina promenader sedan dess. Programledaren Melvyn Bragg är nyfiken och bjuder in experter på rörelser, kända religiösa ledare och idétraditioner från alla möjliga religioner till tematiska avsnitt på runt en timme. Ett avsnitt jag särskilt kan rekommendera handlar om hur den teologiska idén om uppryckandet uppstod på 1800-talet.
Vill du hellre djupdyka i andra områden än religion så finns det flera alternativ i BBC:s In Our Time-serie, allt från allmän historia till vetenskap, filosofi och kulturhistoria.
LarsOlov Eriksson, ordförande EFS och recensent
Jag väljer fyra böcker: en roman, en biografi, en bibelbok och en bok i något ämne jag vill fördjupa mig i.
Först ut, då: Christian Braws Ödevret, en dokumentärroman som handlar om människor kring en gård i Småland. Här finns spänning, igenkänning och uppbyggelse. Det är en bok om livet, om svårigheter och möjligheter, om tillfälligheter och egna val.
Bland biografier skulle jag välja att läsa om någon av EFS missionärer – där finns många fascinerande människoöden. Två ganska nya biografier är Ingrid Kågedals Gustava och bröderna i Ostafrika och Vivi i Chhindwara.
Som bibelbok skulle jag läsa ett evangelium rakt igenom, och gärna flera gånger.
Så fördjupningsboken. I sommar skulle jag avsätta tid för Tom Hollands bok Dominion, en intressant djupdykning i Västerlandets kristna identitet.
Elin Klemetz, textredaktör Budbäraren
Om ni inte redan har gjort det, är mitt starkaste tips att plöja alla avsnitten i podcasten Sökarna. Under våren har journalisten (och numera katoliken) Erik Schüldt mött tio kulturpersonligheter i samtal om religion och existentiella frågor. Särskilt kan jag rekommendera avsnitten med Patrik Hagman och Caroline Ringskog Ferrada-Noli. Podden ges ut av Valv, en förening som vill uppmuntra till andlig fördjupning och goda samtal. Nog är jag partisk, eftersom jag själv är med på ett hörn och arbetar för dem. Men bra är det!
Utöver det vill jag tipsa om en vid det här laget nästan lastgamla familjefilmen Upp av Disney Pixar. Det är ändå sällan en film funkar för alla åldrar och samtidigt lyckas vara både rolig och ha ett vackert underliggande budskap.
Elin Sharew Svensson, skribent Budbäraren
Är inte hängmattan den perfekta platsen för lyrik? Läs något kort men kärnfullt, förundras över ordkonstnärernas förmåga att beskriva saker, somna en stund. Till mina favoriter hör Bodil Malmstens Det här är hjärtat, Magnus Malms Under mandelträdet och den prosalyriska berättelsen Längtans flöde av Alva Dahl. Second hand-butikerna har ofta massor av poesi i bokhögarna, allt från Karin Boye till Bo Setterlind.
Och så vill jag slå ett slag för att skriva själv. Kanske är det här sommaren du skriver ner dina tankar i en dagbok? Öva dig i uppmärksamhet genom att skriva ner det som är fint, svårt eller roligt – eller gör en lista på det som väcker tacksamhet i dig. Tänk om du råkar skriva en dikt!?
MEST KOMMENTERAT
Hallå där Helena Eriksson …
EFS breddar stödet till Östafrika
Tuff verklighet för återvändare i Irak
Växa upp utan att växa bort
Vem är präst – egentligen? Om det allmänna prästadömet