Stor satsning för Europas väckelse

Det är lördag kväll. Tiotusentals besökare på Awakening Europe stämmer in i den välkända »This little light of mine« på Friends Arena i Stockholm. Med hjälp av upplysta mobiler skapas ett hav av ljus. Zlatan har länge varit det stora affischnamnet på den här platsen, ikväll är det Jesus.

Det är den sista helgen i oktober och organisationen Godfest Ministries har bjudit in till ett stort väckelsemöte på Sveriges största inomhusarena. Förväntan inför kvällens möte är påtaglig.

– Jag hoppas på ett andligt genombrott i Sverige. Att kristna som tror på Jesus får uppleva mer av hans kraft och makt, säger Owe Carlsson, pingstpastor som jobbar med Kanal 10 i Älmhult och är på plats som besökare.

Vittnesbörden från scenen handlar om dramatiska omvändelser. Från liv i totalt mörker till ljus. Från ett normalt liv till ett övernaturligt. Ibland händer saker i historien där det tydligt syns ett före och ett efter. Ett par gånger under helgen skriks formuleringen »Vi behöver en ny reformation« från scenen.

Paul Manwaring från Bethel Church i Kalifornien håller ett kollekttal. Han pratar om eventet som en ny rörelse. Målet är frälsning för 100 miljoner »nya själar« i Europa. Besökarna erbjuds vara med och investera. Pengarna ska gå till nästa års event i Prag.

Kollektmomentet tar något längre tid än vad som känns bekvämt, jag tar en paus och går ut. Där möter jag en man som tidigare varit pastor. Han har ett kraschat äktenskap bakom sig och har helt bytt bana. Jag tänker att det liv av under och mirakler, som många av deltagarna på konferensen längtar efter, är vad denna man har upplevt. Han berättar om hur uppdraget som pastor tog över och kostade honom hans familj. Han summerar innan vi skiljs åt:

– Man kanske inte hela tiden behöver prata om mer. Man kanske kan vara tacksam för det man har.

Oavsett om vi kommer ha ett före eller ett efter Awakening Europe, likt arrangörerna och kanske många andra hoppats på, fanns det helt klart ett där och ett då. Jesus fick synas och det kanske räcker.