Elisabeth Gill är i full gång med förberedelserna inför dagens matutdelning. Hon är en av de tiotal volontärer som är engagerade i det stora partytältet utanför S:ta Clara kyrka i Stockholm. Hon är en glad och energisk kvinna och det syns att hon älskar att vara här.
– Det har varit en dröm sedan min ungdom att få vara med i en sådan här kyrka. Vi känner Guds närvaro varje dag och det är underbart att få se människor blomma ut. Precis som Kavian, säger hon med ett leende samtidigt som hon tittar på en kille i 40-årsåldern som kommer mot oss.
Kavian Ferdowsi flydde från Iran till Sverige för sju år sedan efter att ha konverterat från islam. Han levde då som hemlös men har nu kommit på fötter, driver föreningen hemlösa.se och är volontär i S:ta Clara kyrka.
– Elisabeth är som en mor för mig, säger han med en tacksamhet i rösten. Hon förklarar Bibeln och kristendomen. Hon visar vägen – som ett ljus.
– Vill du prata med någon i kön? frågar Kavian energiskt och visar oss till en man som gladeligen pratar med oss.
Han heter Stephen Okebaram och kom med sina båda barn från Nigeria för två år sedan. Men fortfarande har han inget fast boende. Just nu huserar de i en lägenhet på Kungsholmen, men det är bara under en månad till. Sedan vet han inte. Efter matutdelningen ska han gå till biblioteket för att använda dator där till att söka jobb.
Vad känner du för S:ta Clara kyrkas verksamhet?
– De här människorna, det de gör … Gud välsigne dem. Jag har till och med fått pengar för att kunna åka till migrationsverket, säger Stephen.
Kavian flikar in och berättar att Stephen brukar hjälpa till som volontär under matutdelningarna.
– Jag får gratis mat, så varför ska jag inte hjälpa? säger han.
Som Budbäraren tidigare berättat brukar det vara hundratals personer som kommer till S:ta Clara kyrka varje förmiddag. Många är hemlösa, en del har ett hem men saknar pengar till mat, andra är bara ensamma och kommer för att få prata över en kopp kaffe.
Just den här dagen, den 31 augusti, är det mycket färre – cirka 70 stycken, som står i kön. Det har gått ett rykte om att det inte är någon matutdelning i dag. Anledningen kan vara det besked som kom under föregående vecka; att tältet inte får vara kvar efter 31 augusti. Bygglovet de hade går ut i dag och i och med att domkyrkoförsamlingen inte ville att tältet ska vara kvar kan inte heller stadsbyggnadskontoret bevilja nytt bygglov. Detta är även anledningen till att S:ta Clara kyrka kallat till presskonferens i dag. Men innan helgen vände domkyrkoförsamlingen och sa att tältet får vara kvar.
Allt började för ett år sedan då församlingen beslutade att tältet skulle rivas. Föreningen S:ta Clara kyrka fick då inbjudan om att komma med ett alternativ och i maj 2015 la de fram ett förslag om att bygga en modulbyggnad. Detta skulle skapa ett ännu bättre väderskydd och dessutom bli låsbart och bättre skyddat från förstörelse. Föreningen fick dock avslag på förslaget med hänvisning till att det i Stockholms stift planerades en ”Mötesplats Stockholm”. En utredning pågår om S:ta Clara kyrka ska vara platsen för detta.
– Detta skulle kunna bli en samverkan med Stockholms stift. De har större resurser och kan hjälpa oss med lokaler – vilket är ett stort behov. Vi är ordentligt trångbodda, säger Iwan Giertz, direktor i S:ta Clara kyrka.
Efter avslaget ansökte föreningen om dispens så tältet kunde stå kvar tills ett nytt alternativ hittats, men fick även avslag på denna.
– Då kände vi oss trängda och började fundera på om vi kunde ta in matutdelningen i kyrkan, förklarar han.
Men eftersom det pågår mycket verksamhet i kyrkan och det dessutom skulle innebära ett stort slitage på kyrkorummet såg de inte detta som någon bra lösning. Matutdelningen är en så viktig del i kyrkans verksamhet så den kommer inte att upphöra. Men om de inte hittar någon lösning får S:ta Clara återigen hålla matutdelningen utomhus.
– Det betyder att volontärerna och de som kommer för att få mat får stå ute i regn och snö och det tycker vi inte är värdigt, säger Iwan. Vi lever i ett av världens rikaste länder, vi måste kunna lösa det här på ett bra sätt!
Men i sista stund vände alltså domkyrkoförsamlingen. Något som gör att frågan i skrivande stund ligger hos stadsbyggnadskontoret.
– Vi blev väldigt förvånade att de backade eftersom vi lämnat in dispensansökan tre gånger utan resultat, berättar Iwan.
Han betonar återigen frågan om hjälp med lokal.
– Vi vill vädja till stockholmarna: finns det någon som har en lokal häromkring som vi skulle kunna använda till detta? Då skulle vi kunna lösa det här på ett väldigt bra sätt.
Det bästa enligt föreningen S:ta Clara är alltså att sätta upp en modulbyggnad.
– Det går väldigt snabbt att sätta upp den och om Mötesplats Stockholm behöver platsen i framtiden tar vi naturligtvis ner den.
På presskonferensen syntes journalister från både kristen och profan media. Bland annat fanns Dagens Nyheter, Sveriges Television och Sveriges Radio på plats. En ganska ovanlig syn när det gäller kyrkliga sammanhang.
Joakim Lundgren är journalist på tidningen Dagen. Att det är ett sådant allmänintresse för S:ta Clara tror han bland annat beror på att deras arbete är välkänt utanför kyrkans kretsar. Inte minst
arbetet på Sergels torg och Malmskillnadsgatan.
En annan orsak som han tror bidrar till uppbådet är att det handlar om ett socialt sammanhang.
– När socialt arbete blir hotat blir det alltid medial uppmärksamhet, säger han. Medier intar lätt den svages situation. När den svage larmar skapas intresse.
Joakim menar att media brukar vara försiktiga med att ta enskilda personer i försvar men när det handlar om samhällsinsatser som hotas är det skillnad.
– Hade det bara varit en inomkyrklig strid hade det inte varit lika stort intresse.
MEST KOMMENTERAT
Hallå där Helena Eriksson …
EFS breddar stödet till Östafrika
Tuff verklighet för återvändare i Irak
Växa upp utan att växa bort
Vem är präst – egentligen? Om det allmänna prästadömet