Ädelostpaj
Pajdeg:
125 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
2–3 msk vatten
Fyllning:
2 ägg
1–3 pressade vitlöksklyftor
100 g Keso
2 dl grovriven lagrad ost
2 dl grovriven ädelost
1 dl vispgrädde
1 krm salt
Gör så här
1. Skär smöret i små bitar. Nyp ihop mjöl och smör för hand eller mixa i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg.
2. Tryck ut degen i en pajform (ca 25–28 cm i diameter). Nagga bottnen med en gaffel.
3. Låt vila ca 30 minuter i kylen.
4. Förgrädda 10–15 minuter i 200 grader. Låt svalna.
5. Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
6. Häll fyllningen i pajskalet och grädda 20–25 min.
7. Servera med en god grönsallad.
Eva Wistrand, Stensätra-Storvik
Äppeldessert
4 portioner
Botten:
10 st digestivekex
75 g smör
1 ½ tsk kanel
1 ½ tsk kardemumma
Kräm:
300 g philadelphia
1 tsk vaniljpulver
½ dl strösocker
2 dl vispgrädde
Topping:
½ burk Dulce de leche, flingsalt
Äpplen, gärna syrliga
Några teskedar socker
Smör
Gör så här
1. Mixa digestivekexen i en matberedare. Smält smör och tillsätt till kaksmulorna tillsammans med kryddorna. Blanda samman. Sprid ut på en plåt och grädda på 175 grader i cirka 8 minuter.
2. Vispa färskost, vaniljpulver och strösocker fluffigt. Vispa grädden till en fast konsistens och vänd sedan försiktigt ihop grädde och färskostblandning. Skeda upp i portionsformar och ställ i kylen minst en timme.
3. Skär äpplen i bitar och stek försiktigt i lite smör. Strö över socker. När äpplena är mjuka, dra stekpannan åt sidan och låt svalna.
4. Vid servering, lägg ett lager kexsmulor över grädd- & ostblandningen. Klicka på de stekta äpplena och ringla över Dulce de leche. Avsluta med lite flingsalt.
Redaktionen
MEST KOMMENTERAT
Hallå där Helena Eriksson …
EFS breddar stödet till Östafrika
Tuff verklighet för återvändare i Irak
Växa upp utan att växa bort
Vem är präst – egentligen? Om det allmänna prästadömet