Se vad Herren vill göra

Jag vet inte vilka förväntningar du hade på 2020, men mest troligt innefattade de inte en pandemi med tillhörande lockdown av skolor, kyrkor, konserter och arrangemang. 

Det gjorde det inte för mig i alla fall, men vet ni, mitt i allt elände har jag aldrig känt mig så hoppfull och aldrig haft så mycket förväntan på Gud!

Han är en Gud med humor och han är en Gud som går utanför allt vi tror eller tänker att han ska göra. Där vi såg en ökning av verksamheten, mer och större arrangemang och hela tiden bli bättre och duktigare, kanske han vill visa något annat?

Med allra största respekt för alla sjuka, alla ensamma och isolerade och allt lidande som följer i Corornakrisens spår så vill jag säga: Öppna ögonen och se vad Herren vill göra!

Ta tiden till att söka Jesu ansikte på allvar i stället för att sörja det som inte blev. 

Vad gör Han istället? Vad viskar Anden i ditt hjärta om? Är det här det får födas något nytt?  Trampas nya stigar i ödemarken istället för att lägga ny asfalt på den gamla?

Jag älskar Sagan om ringen, har läst dem om och om igen. I en scen där säger Frodo, apropå att hamna i stora och omvälvande händelser när han helst ville mysa i sin charmiga hobbit-håla:

»I wish it need not have happened in my time,« said Frodo.

»So do I,« said Gandalf, »and so do all who live to see such times. But that is not for them to decide. All we have to decide is what to do with the time that is given us.«

Det är inte bekvämt att trampa nya stigar, det kan vara snårigt och ibland blir det omvägar, men gör vi inte det får vi aldrig se nya platser!

Ibland blir det liksom brännpunkter i historien, destillerat i sagorna, men även i vår verkliga värld. Särskilt tydligt blir det ju i evangelierna, när Jesus under några intensiva år ändrar på hela vår värld, men även senare i historien. Apostlagärningarna, kyrkofäderna, reformationen, väckelserörelserna. Gång på gång. 

För ungefär ett år sedan, medan jag körde bil till jobbet och lyssnade på lovsång, mitt på Bergsviksbron på väg till Luleå, växte en stilla viskning inom mig:

»Vet du vad ni sjunger om? Vad ni ber om? Är ni redo om jag kommer med min eld? Vet ni vad det innebär?«

Och nej, jag är inte redo. Vi är inte redo. Det blir förmodligen inte alls som vi tänker oss. Men vi längtar, vi sjunger, vi ber. Vi vill!

Öppna ögonen – tänk om du står i en brännpunkt, tänk om Herren gör något nytt?  

»Se, jag gör något nytt. Redan nu visar det sig. Märker ni det inte? Jag ska göra en väg i vildmarken och strömmar i öknen.« – Jes 43:19