Sat-7 satsar på utbildningsprogram

Det finns 1,2–1,8 miljoner syriska flyktingar i Libanon. Ytterst få flyktingbarn går i skolan och det finns en övervägande risk att de radika­liseras. Därför satsar EFS partner Sat-7 på undervisning – via teve.

Det plingar åter till i Enaam H. Abou Khalils dator på kontoret i den kristna satellitkanalen Sat-7:s splittnya byggnad i utkanterna av Libanons huvudstad Beirut. Ytterligare ett mejl från någon av kanalens cirka 10 miljoner tittare i Mellanöstern, Nordafrika och USA har nått hennes inbox.

– Vi får många mail från våra tittare i Irak och Syrien. De vill prata om sin hårda vardag, sin smärta och sina behov. En del ber om råd hur de ska handskas med sina traumatiserade barn, andra vill berätta om familjemedlemmar som har kidnappats, säger Enaam som är chef för Sat-7:s tittarrelationer.

I Syrien har cirka 12 miljoner flytt sina hem sedan inbördeskriget bröt ut 2011. Över fyra miljoner har tagit sig till grannländerna varav 1,2–1,8 miljoner till Libanon. I Irak finns minst 3,2 miljoner internflyktingar. Områden som intagits av islamistiska extremistgrupper som IS (Islamiska Staten) och Nusra-fronten är i princip ”rensade” på kristna och andra etnoreligiösa minoriteter. För de kristna som finns kvar i Syrien och Irak är oron ständigt närvarande.

– En del av dem kontaktar oss för att berätta att de fortfarande har hopp och tilltro till Gud, men de blir allt färre. De flesta hör av sig för att uttrycka ångest och förtvivlan, säger Enaam.

Sat-7 sänder från både Kairo och Beirut. De strävar efter att ha ett så brett programutbud som möjligt med ett kristet perspektiv.

– Vi har allt ifrån kyrkliga program och bönestunder till skolundervisnings- och barnprogram, men vi har även underhållningsprogram. De som lever i krig behöver mer än böner och undervisning, de behöver också få tillfälle att titta på något avkopplande, säger Enaam.

Det är dock utbildningsprogram som Sat-7 i Libanon satsar mest på nu. Det berättar Maroun Bou Rached som är produktionschef på Sat-7. Drygt 35 procent av de syriska flyktingarna i Libanon är barn i skolåldern.

– 80 procent av dem går inte i skolan. Om 10–15 år riskerar vi att ha en hel generation syrier som är analfabeter. I flera hundra år var kyrkorna ledande i att öppna skolor i Mellanöstern för att alla skulle få bra utbildning. Vi måste sträva efter det målet igen,  säger Maroun.

För cirka ett år sedan började därför Sat-7 att sända programmet ”Min skola” i en och en halv timme dagligen.

– Det riktar sig till syriska flyktingbarn och är uppdelat i 30-minuterslektioner där lärare undervisar i matte, engelska och arabiska. Undervisningen följer det syriska skolschemat. Responsen har varit överväldigande. Vi förolämpar inga muslimer i skolprogrammen eftersom vi inte visar några kristna symboler eller pratar om religion, säger Maroun.

De har nyss avslutat första säsongen och ska börja spela in nästa.

– Nu planerar vi även att ha undervisning i naturvetenskap och animerade lektioner, säger Maroun.

Det är förbjudet att anlägga officiella flyktingläger i Libanon. Flyktingarna bor därför utspridda varhelst de kan finna plats, framförallt i informella skjulläger, men även i slumområden. Långt ifrån alla har tillgång till teve.

– Därför planerar vi att sätta upp stora tält med parabolantenner och satellitmottagare i de informella lägren så att fler barn kan titta på våra skolprogram. Då kan vi även besöka dem och göra utvärderingar, säger Maroun.

Många barn och ungdomar har suttit sysslolösa i lägren i över fyra år. Det kan lätt leda till att de radikaliseras och lockas till militanta jihadist-grupper.

– Mer bistånd till utbildning kommer att hindra många från att bli mujahedin (heliga krigare) i framtiden. Bra utbildning får dem att inse att det finns andra kulturer än jihad (heligt krig eller kamp) och att det går att leva i fred och ömsesidig acceptans med andra, säger Maroun.

Nu överväger Sat-7 att starta en kanal med enbart utbildningsprogram i arabvärlden.

– Den kommer inte att ha någon dold kristen agenda. Allt fokus kommer att ligga på att ge bra utbildning till alla. Utbildning styr unga människors riktning i det fortsatta livet, säger han.

Han pekar på att IS och andra extremistgrupper börjar ”undervisa” barn i tidig ålder.

– Genom tevesänd skolundervisning får mindre lyckligt lottade barn en andra chans och lär sig skilja mellan vad som är rätt eller fel när de gör sina livsval, säger han.

Sat-7 har även utbildningar för personal som arbetar med syriska flyktingbarn i Syrien, Libanon, Jordanien och Irak i hur de ska upptäcka om ett barn är traumatiserat samt hur de kan handskas med det. I slutet av september hade de dessutom en tiodagarskurs, i samarbete med frivilligorganisationer, för rektorer på tio kristna libanesiska skolor som har tagit emot syriska flyktingbarn om problem som kan uppstå och pedagogiska metoder att lösa dem. Rektorerna ska nu vidareförmedla kunskaperna till lärarna.

– Vi kommer snart att lägga ut filmsnuttar från utbildningen så att andra lärare kan lära sig av den, säger Maroun.

Flyktingströmmen har lett till att var fjärde person i Libanon i dag är syrisk flykting. Det har slagit hårt mot alla samhällssektorer. Konkurrensen om låglönejobb är stenhård. Samtidigt har FN skurit ned sitt bistånd. Libanon har infört hårda visumkrav för syriska medborgare och gjort det svårare för dem att stanna. Många försöker nu ta sig vidare till väst.  Det finns ingen statistik över hur många av flyktingarna i Libanon som är kristna, men nästan inga bor i läger.

– En del kristna syrier hade det gott ställt före kriget och kan fortfarande leva på besparingar. Andra får hjälp av kyrkor med boende och förnödenheter, säger Maroun.

I princip alla kristna flyktingars mål är att ta sig vidare till väst. Många befarar att Syrien och Irak kommer att tömmas på kristna. Fram tills för några år sedan hade Sat-7 en programserie med syftet att övertyga kristna araber att stanna i Mellanöstern.

– Men det var innan grupper som IS dök upp. Nu är det inte logiskt att försöka få människor att stanna i områden där de riskerar att dödas för sin tro, säger Maroun.

Maroun menar att lösningen framförallt ligger i att omvärlden på allvar försöker få ett stopp på IS framfart och krigen i Syrien och Irak, men även ett ökat stöd till lokala kristna kyrkor, institutioner och organisationer i Mellanöstern. Även i Libanon, där 30–35 procent av befolkningen är kristna, överväger många kristna att emigrera.

– Men när folk såg att vi byggde vår nya byggnad var det många som blev lugnade och sa ”om kyrkan spenderar pengar på detta så är det troligen tryggt att stanna”, säger Maroun.

Behoven är stora bland flyktingarna när det gäller det mesta, inte bara utbildning. Maroun säger att alla former av bistånd är viktigt.

– Genom att låta flyktingbiståndet gå genom lokala kristna organisationer, institutioner och kyrkor, istället för via andra kanaler, stärker man dem. Det hjälper oss att stanna och tjäna människor i nöd, säger han.

Maroun säger att gåvorna till Sat-7 har minskat på senare år vilket gör det svårt att sätta tidsramar för – och förverkliga – sin planering. I mars flyttade de till en stor ny byggnad med tre våningar. Stora delar är ännu inte inredda eftersom de saknar pengar.

– Syftet med flytten är att förbättra kvaliteten på våra program samtidigt som vi försöker dra in pengar på att hyra ut studios och kontor till andra. Därmed skulle vi bli mindre beroende av ekonomiskt stöd i framtiden, avslutar Maroun.