»Samarbets­kyrkan stärker EFS roll«

Möt Växjös nya samarbetskyrkopräst Christer Borg i ett samtal om hur kyrkan kan vara relevant idag.

Vi möts för en kaffe på ett café i centrala Växjö. Normalt kanske man förväntar sig att träffa sin präst i kyrkan.

– Det här är mitt andra kontor. Det är här jag förbereder mina predikningar och har samtal med människor. För mig symboliserar det här caféet ett möte med den moderna människan, och det erbjuder en avslappnad miljö som tilltalar mig. 

Christer Borg är en smålänning, uppvuxen i Strömsnäsbruk. Som 15-åring tog hans liv en helt ny vändning och år 2001 blev han prästvigd för tjänst inom EFS.

– I en icke kristen miljö kom jag till tro genom ett fysiskt helande. Sedan det ögonblicket har jag vandrat med Jesus. Mitt liv har bestått av mycket mission ute i världen, men på senare år har jag trivts med att kombinera liturgin i Svenska kyrkan med det karismatiska och lågkyrkliga. Så sedan en tid har jag nu även blivit antagen för tjänst inom Svenska kyrkan. Nu har vi flyttat hit till Växjö och jag har min tjänst i Västrabokyrkan. Jag har fyra barn och gift med min underbara Christina.

Tillbakalutad i den stora läderfåtöljen, med doften av nybryggt kaffe runt oss, andas vi in ett lugn och det är som en meditation över livet. Christer har gått in i ett nytt uppdrag som samarbetskyrkopräst, så det känns viktigt att ställa honom frågan om hans syn på samarbetskyrkan.

– Jag ser att samarbetskyrkan faktiskt stärker EFS roll som en inomkyrklig rörelse. För mig symboliserar Västrabokyrkan en enhet av att både vara fullt ut en organisk del av Svenska kyrkan och samtidigt betona mission och gemenskap.

Christer beskriver kyrkan på ett sätt som påminner om Magnus Perssons myntade begrepp »helkyrklighet«. Frågan till oss kristna är, vilka behov ser vi i samhället och kyrkan?

– Kyrkan i Växjö måste skapa mötesplatser för människor som kallar sig kristna men som ännu inte hittat sitt andliga hem. Kyrkan behöver kunna erbjuda en relevant mötesplats för olika kristna andligheter – högkyrkligt, lågkyrkligt och karismatiskt.

Vårt samtal fortsätter och Christer delar sina tankar om hur vi kan bygga gemenskap i kyrkan. Och just nu är Christer aktuell med en undervisningsserie om den Helige Anden. Detta går att ta del av via Västrabokyrkans Facebook-sida. Vi på EFS Sydöst tillsammans med EFS missionsförening i Växjö hälsar Christer Borg välkommen och önskar Guds rika välsignelse i han arbete som samarbetskyrkopräst.