Redaktionens tips för julen

Budbärarens medarbetare tipsar om saker du kan göra och njuta av under julledigheten.

Helena Cashin, chefredaktör
För ett antal år sedan började vi tillsammans med några grannar en trevlig tradition med julgransplundring. Vi var lite för många för att vara inomhus hos någon av oss, men bestämde oss för att flytta ut den.
En familj ställde ut sin julgran (utan pynt) i trädgården, och alla tog med lite rester från julens firande och något varmt att dricka.
En familj ordnade små godispåsar, någon letade upp en spellista på Spotify. Vi byltade på oss ordentligt med kläder. Sedan dansade vi runt granen, drack glögg och kaffe och fick fina samtal. Det visade sig vara ett väldigt enkelt och roligt sätt att få träffas i januarimörkret.

Benjamin Kruse, grafisk formgivare
För mig är julen en tid då man gör det man alltid gjort. På dan före dan före dopparedan förbereds med fördel årets sill och köttbullar. Använd en improviserad spritspåse för att effektivisera rullandet, och glöm inte krydd­peppar. De sista julklapparna inhandlas på kvällen dan före dopparedan, när andra redan gett upp eller sitter fast i en bilkö på väg mot släktingar i grann­kommunen.
Om man, på själva doppare­dan, missar Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton på tv, kan man lägga till Svante Thuressons version av Karl-Bertil Jonsson, 14 år mellan låtarna i Bing Crosby-spellistan. De jazziga jultonerna ska lägga sig som en varm filt av julefrid över hela helgen.

Lovisa Lo Fundell, redaktionssekreterare och skribent
Denna jul vill jag snöra på mig kängorna och ge mig ut i skogen! Jag tänker sitta på mossbeklädda stenar, dofta på granbarr och lyssna på hur snön knarrar när jag går. Att vistas i en skog är bevisat bra för hälsan och boostar immunförsvaret. I Japan ordineras ibland så kallat »skogsbad«, Shinrin-Yoku, mot depression (trogna Budis-läsare erinrar sig kanske artikeln om skogsbadarna i #6, 2021). Det är helt klart en annan känsla än att cykla genom ett snöslaskigt city lite halv­bråttom till jobbet.
När jag kommer hem från skogsturen är det dags för cake in a cup (kaka i kopp). Blanda 1 msk mjöl, 1,5 msk socker, 1 msk kakao, 1 tsk vaniljsocker och 0,5 tsk bakpulver i en kopp. Tillsätt 1 msk smält smör med 2 msk mjölk. Mikra på högsta värme i en minut. Servera med glass eller grädde!

Elin Sharew Svensson, skribent
Om du liksom jag har en massa pappers­påsar hemma kan du göra advents­stjärnor av dem. Mindre avfalls- eller presentpåsar kan limmas på hög och sedan dras ihop till en stjärna – genom att klippa toppen av påsen till en spets blir stjärnformen tydligare. Om du klipper upp hål i mitten kan du trä igenom en ljusslinga. Av större påsar kan du klippa mindre rektanglar, vika till dragspel, knyta ett snöre i mitten och limma ihop kanterna. Googla »advents­stjärna pappers­påsar« så hittar du fler beskrivningar i både text, bild och film.

Jonatan Knutes, art director
En naturlig och betydande del av julen är maten. Aldrig är vi lika ambitiösa som när det dukas till julbord, vilket kan kännas både inspirerande och kravfyllt. Därför skulle jag vilja slå ett slag för utematen. En brasa, en stekpanna, muurikka eller stekhäll och något varmt att sitta på är grundplåten. Sedan får fantasin eller suget avgöra resten. Kanske en pytt av resterna? Kolbulle? En gryta? Eller något annat, hämtat ur exempelvis Laga mat på stekhäll (Calazo förlag) eller Äta ute (Norstedts). Belöningen kommer vara en upplevelse av större närhet och enkelhet – och kanske tydligare smaker.
Får du sen feeling är det bara att rulla ut liggunderlag och sovsäck och tillbringa natten ute under vinterhimlen. För inspiration: Sova ute av Markus Torgeby (Offside press).

Elin Klemetz, textredaktör
I stället för den vansinniga idén att alla ska köpa julklappar till alla, kör de vuxna i vår släkt en julklappslek. Alla bidrar med varsitt paket som läggs i en hög, varpå en tärning slås i tur och ordning. Etta eller sexa: ta ett paket och öppna. Sedan sätts en timer på 10 min. Slår du ett eller sex får du nu byta present med någon annan – och när tiden är slut är du fast med din julklapp.
Efter några år med denna lek slogs vi av tanken: Varför köpa nya saker? Numera måste klappen tas ur förrådet. Bilschampo, retromössor och en julgranskula i fåtöljform har fått nya hem. En fulklapp återkommer dessutom varje år: Ett utgånget paket pasta med chokladsmak. Så vänds en ångestfylld konsumtionsfest till en klimatsmart, och fruktansvärt mycket roligare, stund!