Recension: »Operation Slutstirrat«

Operation Slutstirrat
Anna Pella, Anna Forsmark (Libris förlag)

Operation Slutstirrat är den första boken i en ny serie av böcker som ska fokusera på perspektivet hur det är att växa upp med ett syskon som har en funktionsnedsättning.

Författaren och journalisten Anna Pella har själv en dotter med funktionsnedsättning och har därför använt sin egen familj som inspiration till böckerna. Syftet med serien är att fylla det tomrum som hon själv upplevt när det gäller böcker som barn med funktionsnedsättning kan känna igen sig i.

Serien om »Funkisfamiljen« riktar sig särskilt till barn mellan 6–9 år och handlar om huvudpersonen Vide, samt syskonen Mio och Tintin. Mio har en medfödd hjärnskada och kan varken gå eller tala och blir ofta allvarligt sjuk. Denna första bok i serien handlar om bemötande, orättvisor mellan syskonen och hur det känns inombords när en pojke i Vides skola undrar om hans syskon Mio är en riktig människa.

Med hjälp av Anna Forsmarks fina illustrationer får vi följa Vide som brottas med att hantera alla frågor, funderingar och klasskamrater som stirrar. Att detta händer är snarare regel än undantag – därav bokens titel Operation slutstirrat. Med hjälp av en klasskompis lyckas Vide till slut hitta en lösning.

Personligen, med erfarenhet av att ha jobbat som assistent åt en rullstolsburen kille, har jag väldigt lätt för att varmt välkomna denna serie av böcker. Förhoppningsvis kan boken hjälpa alla läsare att få vidgade perspektiv. Detta gäller inte bara barn utan såklart även vuxna, som även de ofta behöver få en ökad kunskap och insikt i dessa frågor.