Recension: Allt det goda vi har i Kristus

Carl-Erik Sahlbergs liv har berört många människor och det gör nu också hans andaktsbok Allt det goda vi har i Kristus med 365 kapitel. Sahlberg har tidigare arbetat som präst och direktor i S:t Clara kyrka och bor nu i Tanzania. Bokens andakter börjar med en bibelvers följt av en betraktelse och avslutas med en bön eller en tanke. Detta är andra upplagan med 100 nya eller omskrivna andakter.

Texterna är personliga och har en undervisande underton. Jag tycker mig förnimma en längtan av att försvara tron. Står man inte i samma teologiska fåra så kan man nog hicka till här och där. Carl-Erik har fått erfara mycket under sitt liv, och det märks. Han för vidare det han själv upplevt och lärt sig i församlingstjänst, mission och diakoni. Man får glimtar ur möten med vänner och deras dialoger. Vi får även läsa om Carl-Eriks barn- och ungdom och hans gudsmöten genom livet. 

Att Gud är levande och verksam finns det inga frågetecken om. Det är stärkande läsning! Jag tycker om den tematiska uppdelningen, så att man under en period läser om exempelvis den helige Ande eller Via Dolorosa. Det är matnyttigt, uppmuntrande och ger mig en liten knuff i rätt riktning vilket så ofta behövs på morgnarna när jag läser ur andaktsboken (den går givetvis att läsa på kvällen eller när helst behagas). 

Jag själv har använt andaktsboken med glädje. Så även min mor som ringer min 94-åriga mormor varje dag och läser upp dagens text för henne. Med spänning följer de båda Carl-Eriks liv som har vigts till att hjälpa dessa mina minsta. 

Boken har en vardaglig vinkel och passar alla generationer. Det är spännande att få en glimt in i en så rik erfarenhet av Gud och allt det Han kan göra för oss. Den väcker sannerligen hunger efter mer, mer av Gud och hans kraft. Det är gott att starta morgonen med lite undervisning och andakt!

Carl-Erik skriver i förordet: »Boken har ett särskilt ärende till människor som behöver hopp, uppmuntran och tro. Om jag bara fått en människa i en svår livssituation att börja räta på sig och inse ’allt det goda vi har i Kristus’, då skulle jag själv bli mycket uppmuntrad.« 

Det tror jag att boken kan förmå åstadkomma.