Finns det någon psalm om att kärleken är starkare än ondskan? undrade en kollega. Ja visst, svarade jag. Ni kan till exempel sjunga Godhet har makt över ondskan.
Det finns inte många afrikanska sånger i vår psalmbok, men denna är en av dem. Texten är skriven av Desmond Tutu. Den fångades upp av Iona-kommuniteten i Skottland och deras musikledare John Bell gjorde en melodi. Fast den är skriven av en skotte låter melodin afrikansk och passar utmärkt till texten.
Desmond Tutu blev 1986 ärkebiskop i den anglikanska kyrkan i Sydafrika. Då hade han ett par år tidigare fått Nobels fredspris för sitt arbete mot rasförtryck och för försoning. Den karismatiske och glade Tutu var i årtionden en kraftfull och profetisk röst i sitt land i kampen mot apartheid; han avled i fjol, 90 år gammal. När Nelson Mandela blivit president, gav han Tutu det svåra uppdraget att leda den »sanningskommission« som behandlade de tiotusentals övergrepp som skett mot färgade sydafrikaner. Det var ett tungt och svårt arbete där så mycket ondska kom i dagen, men som även visade på möjligheten till försoning och att kunna gå vidare utan hämnd.
Ja, Desmond Tutu visste mycket om ondskan. Men han visste också att godhet, kärlek och försoning är ännu starkare krafter. Därav hans frimodiga psalm om att kärleken vinner över hatet. När vi idag sörjer över kriget i Ukraina och att freden och friden verkar vara så långt borta i många fler länder, behöver även vi i Sverige påminna varann om det. Och vi behöver sånger om kamp och hopp. Med Desmond Tutu får vi sjunga: Segern är vår, segern vi får, genom hans kärlek… Så du som leder gudstjänster ibland, låt gärna församlingen få sjunga denna hoppfulla och enkla sång.
På samma tema vill jag också rekommendera Det kan vi göra för rätt och för fred (SvPs 591). Det är en annan stark och härlig psalm, så ta gärna fram din psalmbok och läs den fina texten! Och sjung den i kyrkan – den kan ge både mod, vägledning och hopp när maktlösheten tränger sig på oss!
MEST KOMMENTERAT
Hallå där Helena Eriksson …
EFS breddar stödet till Östafrika
Tuff verklighet för återvändare i Irak
Växa upp utan att växa bort
Vem är präst – egentligen? Om det allmänna prästadömet