Psalm 754: När dagen fylls av fågelsång

Äntligen sommar igen! Med sol, ljus, värme – och sommarpsalmer. De tycker vi om, både klassikerna och de nyare, eller hur?!

I psalmtillägget 701–800 finns fyra sommarpsalmer som alla går bra att sjunga. Klassikern O, vad världen nu är skön, med musik av självaste Mozart. Och tre nyare: Tore Littmarcks vandringvisa Över berg och dal, Fride Gustavssons lekfulla Nu är det härligt att leva och När dagen fylls av fågelsång. Den sistnämnda har vi fått från Danmark, författaren Frank Kaergaard var kyrkoherde och översättningen till svenska gjordes av biskop Jan-Arvid Hellström, som var mycket aktiv i arbetet med 1986 års psalmbok och Psalmer i 90-talet.

Kaergaards psalm har ett fint bildspråk. Den beskriver sommarens rika mångfald av fågelsång som växtlighet. Blommorna på ängen och fåglarna i skyn blir »en symfoni av ljus och ljud och färger«, som förkunnar sommarens liv och skönhet. Alla blommor bidrar med sina olika färger och former och alla fåglar sjunger, inte bara den bästa solisten bland dem.

Från naturen går texten över till oss människor, som också får vara med och hylla Skaparen. Men duger vår stämma i Guds sommarsymfoni eller klingar den falskt? Jodå, döpta till Kristus och fyllda av hans Ande är vi rena och klara toner. Och även om vår ton är lågmäld, tar Gud in den i sin stora kör och tillsammans bildar vi en mångstämmig lovsång till Guds ära. 

Melodin är skriven av organisten, kompositören och körpedagogen Jan-Olov Kulander från Oskarshamn. Han och biskop Hellström har också skrivit den omtyckta Trädet och grenen och frukten hör samman (SvPs 721), som även den har danskt ursprung. 

Texten till När dagen fylls av fågelsång är en uppmuntrande predikan. Kulanders melodi är också mycket fin. Den stämmer så bra ihop med texten och lyfter härligt i de sista stroferna om att vi får bli toner i Guds symfoni. Dessutom är den ganska lätt att både sjunga och spela, så även vi som är amatörer klarar den hyfsat. Glad sommar!